Home> Noutati> Paradisul Verde - 2 retete dulci, crema de zahar ars si panna cotta cu banane

Paradisul Verde - 2 retete dulci, crema de zahar ars si panna cotta cu banane

IMG_20150130_172359IMG_20150114_172758IMG_20150114_172618

Banana este un fruct adorat, contestat, blamat, arhicunoscut si foarte des regasit in meniurile noastre. In ultimul an cred ca am citit zeci de articole despre momentul in care ar trebui consumate, beneficiile lor, aportul nutritive, cat de mult ingrasa, cat de mult ne ajuta sa slabim etc. 

 

Azi nu beneficiile bananei le discutam … pentru mine acestea sunt clare. Azi discutam de ce am alege pudra de banana in locul fructului proaspat.

 

Pudra de banana este obtinuta prin uscarea feliilor de banana si transformarea acestora in pulbere. Au existat controverse referitoare la faptul ca prin acest procedeu se pierde potasiul din banana. Studiile arata ca pudra de banane contine 1,491 miligrame de potasiu la suta de grame, comparativ cu banana cruda care contine  1,133 miligrame. De asemenea, pudra de banana contine mai mult fier, zinc si niacin  decat banana cruda. Niacin, sau vitamina B3, ajuta la transformarea mancarurilor ingerate de organism in energie, e responsabila cu bunastarea pielii si nervilor. Vitamina B3 este o vitamina nestocabila, surplusul este eliminate prin urina, asa ca ar trebui consumata zilnic pentru bunastarea organismului.

 

Pudra de banana este obtinuta din culturi ecologice, ar fi un argument foarte important pentru mine. E un produs care nu contine pesticide, “ajutoare de crestere” sau alti balauri. E produsa din banane culese in punctual culminant al coacerii lor si nu din biete fructe verzi culese cu luni inainte de prezentarea lor la vanzare, coapte pe parcursul calatoriei lor catre consumatorul final.

 

La final argumentul administrativ …daca pot sa ii spun asa   Pudra de banana este foarte usor de incorporat in creme, bauturi, biscuiti cruzi sau copti, briose sau alte prajituri coapte. Banana procesata in blender devine foarte cleioasa, in prajiturile care trebuie sa fie pufoase pudra de banana este salvarea. In biscuitii cruzi (raw) putem avea gustul si beneficiile bananei evitand o consistenta prea moale pentru modelare. Bauturile pe care nu le dorim foarte dense, groase ne salveaza din nou pudra. 

 

Deschidem seria retetelor cu pudra de banana cu o reteta de o consistenta draga mie , care nu se potriveste cu banana cruda 

 

Panna Cota cu banane

 

250 ml Smantana de ovaz Bio

3 lingurite Pudra de banane Bio

1 lingurita Pudra de agar agar Bio

 

Se amesteca cu un tel electric toate ingredientele. Atentie la pudra de banana care trebuie turnata in ploaie pentru ca are tendinta de a face cocoloase. Se pune amestecul la foc pana da in clocot. Se ia de pe foc si se toarna in forme de silicon. Se da la rece ½ - 1 ora.Se scoate cu atentie din forme si se serveste pudrata cu vanilie, alaturi de fructe uscate si miere.

 

Crema de zahar ars 

 

Imi place sa reproduc deserturi traditionale in forma vegana In ultima vreme a devenit o reala pasiune. E interesant sa incerc sa inlocuiesc produsele de origine animala, sa-mi inchipui ce le-ar putea inlocui cu success ca gust, textura, consistenta. Smantana de ovaz are o consistenta moale si cremoasa si se aereaza usor daca e bine batuta cu telul electric. E grozava in sufleuri sau deserturi gelatinoase. In crema de zahar ars s-a potrivit “manusa”. Va invit sa o gustati  pofta buna !  

 

Crema 

250 ml Smantana de Ovaz Bio

150 ml apa alcalina

1 lgt agar agar

4 lg Miere Poliflora

3 lg Crema Mesquite

Glazura

3 lg Miere Poliflora

1 lg Crema Mesquite

 

Crema 

Se bate smantana cu un tel electric sau manual pana se aereaza putin. Se pune apa la fiert, cand fierbe se adauga agar agar-ul si se amesteca pana obtinem o consistenta gelatinoasa. 

Se amesteca gelatina cu smantana e ovaz, praful mesquite si mierea si se bate pana la omogenizare. Se toarna crema in forme de silicon. Se da la frigider 1-2 ore, dupa care se scoate din forme.

 

Glazura

Se amesteca energic mierea cu praful mesquite pana la omogenizare. Se glazureaza dupa ce a fost scoasa din forme.