Home> Noutati> Paradisul Verde - Briose si tarte delicioase de la Ina

Paradisul Verde - Briose si tarte delicioase de la Ina

IMG_20150109_105831IMG_20150114_201843IMG_20150114_195022

Briosele sunt prin definitie reginele gustarilor. Fie ca le vrem dulci, sarate, racoroase, grele, cremuite sau umplute cu crema sunt numai bune de servit la ceai, aperitiv, cina usoara, garnitura la pranz sau singure la desert. De-a lungul timpului cred ca am facut mii de briose … poate exagerez, dar acum asa imi pare privind in urma, asa ca va rog sa ma credeti pe cuvant. In ultimii ani, insa m-am concentrat pe cele sarate si fara proteina animala. Briosele cu legume mi se par cele mai la indemana de realizat. Fara prea multa bataie de cap si cu sanse minime de esec sunt gustoase, sanatoase si aratoase.

 

Minibriose cu legume 

 

Aprox 20 bucati diametru de 3-4 cm

 

250 ml Smantana de Ovaz Bio

1 Praf de copt Bio

Sare de mare fina

3 lg de Faina de Grau Spelta

150 g ciuperci crude/ 80 g ardei rosu/ 80 g ceapa rosie/ 80 praz etc 

 

 

Se bate smantana cu un tel electric sau manual pana se aereaza putin. Se adauga faina in ploaie cotinuand sa batem, apoi sarea si praful de copt. Se toarna aluatul in forme de silicon sau carton special pentru copt. Ciupercile se taie cubulete si se tin pe foc intr-o tigaie pana pierd toata apa. Apoi legumele  se “scufunda ” in aluatul turnat in forme. 

Se coc 45 minla 180 grade Cesius .

 

Tips&Tricks : Nu se pun foarte multe legume , exista riscul ca briosele sa nu creasca

 

Cui nu-i plac sufleurile? Pufoase, cremoase, rumenite si crocante in acelasi timp … mmm deliciu. Ma fac mereu sa ma gadesc la o zi blanda de toamna, cand privesti pe geam cum ploua si te bucuri de caldura casei si moliciunea minunatiei din farfurie. Mancare de mangaiat tristetea lui noiembrie tarziu, sufleul iti pune un zambet pe fata si te face sa simti soarele cum zambeste din spatele norilor si promite o iarna in alb stralucitor. La caldura unei seri triste de toamna mi-am imaginat un sufleu crescut in mijlocul unui aluat de cartof aromat si condimentat. Am incercat mai multe variante de-alungul timpului, dupa cea de mai jos m-am oprit 
 
Tarte cu crema de branza 
 
Ingrediente :
6 cartofi fierti
250 ml Smantana de ovaz Bio
100 g Tofu sarat
2 cepe rosii
1-2 catei de Usturoi
Busuioc
Sare Marina
 
Cartofii se paseaza grosier cu o furculita. Se adauga busuiocul si ceapa tocata si se amesteca pana obtinem o consistenta de aluat. Se sareaza dupa gust. In forme de silicon se intinde aluat pe toata suprafata formei, lasand un gol la mijloc. 
Cu blenderul de mana se paseaza tofu si smantana pana la consistenta de crema fina. Se adauga usturoiul ras fin si sare dupa gust. Crema astfel obtinuta se toarna in mijlocul aluatului.
Tartele se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 35-40 minute, pana se rumenesc. Se scot din forme cu atentie cand s-au racit.