Home> Noutati> Paradisul Verde - Hrisca, o boaba inimoasa

Paradisul Verde - Hrisca, o boaba inimoasa

budinca de hriscahriscahrica indiana

De fiecare data cand le gatim, ne place sa le numaram …pe ele, boabele de hrisca  Tudor le ia intre degetelele lui mici si le aseaza in sir indian pe masa. Cand sirul e suficient de lung, ia boabele in pumnisor si mi le aduce sa le spal. Ati vazut vreodata un pumnisor plin ochi cu boabe de hrisca? Daca raspunsul e nu, nu stiti ce ati pierdut. O manuta moale si dragalasa plina de inimioare mici si gustoase… o imagine pe care v-o doresc in case.

 

Bobita aceasta in forma de inima, contine 18 aminoacizi, fier, calciu, fosfor, potasiu, cupru, iod, zinc, bor, fluor, molibden, cobalt, precum și vitaminele B1, B2, B9, vitamina E. Bine i-am spus boaba inimoasa, la cat de darnica e cu noi. Hrisca este bogata in proteina usor digerabila si saraca in carbohidrati, bogata in fibra si saraca in grasimi. Vegheaza la buna desfasurare a digestiei, ajuta la reglarea metabolismului si arderea grasimilor. E satioasa si in acelasi timp hepato-protectoare. Stimuleaza circulatia si mentine tanar sistemul nervos. Stimuleaza memoria si ajuta in lupta cu colesterolul “rau”. E minunata ! 

 

Cat despre “aspecte legate de farfurie” – ca sa zic asa, inimoasa noastra e dulceaga si pastoasa, numai buna de facut budinci dulci. Sarata putintel e numai buna de garnisit cu ceva legume crocante rumenite la foc aprig. Fiarta in lapte de soia e un “pilaf” incredibil de gustos. Cu miere si nuca e o prajiturica sanatoasa si gustoasa.

 

Bogatia din bob se asorteaza bine cu versatilitatea lui in farfurie. Cat de fascinante sunt vegetalele … dulci, sarate, aprige, moi, crocante ne stimuleaza imaginatia… doar sa le permitem asta. Noi am pornit de ceva vreme in explorarea valentelor acestei bobite inimoase si va invitam sa savurati doua dintre retetele noastre preferate, una dulce una sarata. Pofta buna !

 

 

Budinca cu hrisca si mar

 

100 g Hrisca germinata Bio

2 mere

Miere de munte

Fulgi de migdale si/sau fructe uscate

Scortisoara si/sau Nucsoara

 

Lasam hrisca la inmuiat peste 1 ora, o clatim, schimbam apa si fierbem hrisca 10 minute – pana infloreste, apoi o scurgem si o punem intr-un bol inalt. Taiem merele si le agaugam peste hrisca. Cu ajutorul blenderului de mana procesam hrisca si merele pana ajung la o consistenta de crema, apoi adaugam mierea si condimentele. Se toarna budinca in boluri si se orneaza cu fulgi de migdale.

 

 

Hrisca Indiana

 

Hrisca germinata Bio 200 gr

Lapte de soia Bio

1 ardei gras / capia

1 ceapa mica

½ morcov

Sare fina de Himalaya

Pulao Masala (condiment indian)

Apa

 

Lasam hrisca la inmuiat peste 1 ora, apoi o clatim. Intr-o tigaie sau Wok punem hrisca cu apa la fiert, apa sa fie cu un deget peste hrisca. Se fierbe pana scade apa. Adaugam laptele de soia pana acoperim hrisca si lasam in continuare la fiert.  Adaugam Pulao Masala (un varf de lingura, este destul de iute). Ardeiul gras il taiem cubulete, la fel si morcovul, ceapa o taiem pestisori si adaugam totul peste hrisca. Adaugam sare dupa gust. In caz ca ramane ardeiul tare, mai adaugam apa.