Home> Noutati> Paradisul Verde - Nautul 3 retete delicioase de la Ina

Paradisul Verde - Nautul 3 retete delicioase de la Ina

hummusnaut biosupa de linte

Drumurile ni s-au incrucisat cand cautam fainuri cu indice glicemic mic. Eram intr-o perioada cand lista cu IG (indicele glicemic) era cea care dicta la mine in bucatarie. Imi casunase pe galuste cu prune, faina integrala fusese testata, dar rezultatul a fost lamentabil, asa ca, cu incredere m-am indreptat catre faina de naut care imi satisfacea pofta de IG mic. Zis si facut, merg, cumpar, execut reteta … rezultat departe tare de cel asteptat, fara sa mai mentionez ca am fiert galustile in folie de aluminiu, am folosit miere la temperature mai mari de 40 grade Celsius si altele … asta e, pacatele tineretelor din ele am invatat si am ajuns sa nu mai fac .

 

Asadar, desi reteta in care am folosit-o nu mi-a dat ghes sa o folosesc din nou, gustul fainii m-a cucerit. A doua oara cand am cumparat am luat boabe si am facut un fel de tocanita “a la Ina” delicioasa  inca se mananca cu drag la noi acasa, apoi am facut o supa crema si la final am incercat mult laudatul Hummus… si ma bucur fantastic pentru asta, deoarece de atunci il mancam saptamanal.

 

Reteta mea e o combinatie intre multe retete cu care m-am tot intalnit  de-a lungul timpului, in care am mai pus una am mai luat alta si am ajuns la urmatoarea alchimie.

 

Hummus 

 

4 portii 

 

500g Naut Bio

5-6 catei de usturoi

50 g Seminte de susan Bio

Ulei de floarea soarelui

Zeama de lamaie

Sare (de preferat roza de Himalaya)

Turmeric 

Patrunjel

 

Nautul se spala si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se scurge, se clateste si se pune la fiert intr-o apa proaspata. Se fierbe 4-5 ore (se verifica daca bobul e moale). Pe timpul fierberii se schimba apa de 2-3 ori. Cand nautul este fiert se scurge (pastram 1 cana de apa) si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Nautul se introduce in cana mare a robotului si se proceseaza, adaugand apa (cana pastrata de la fierbere). Se adauga treptat restul ingredientelor : usturoiul curatat si ras fin,  susanul macinat fin in rasnita de cafea, uleiul, sarea si turmericul (dupa gust – eu pun la aceasta cantitate o lingurita rasa) si se proceseaza pana cand ajunge la consistenta unei paste cremoase, daca e nevoie mai adaugam apa. Se scoate pasta din robot si la final se adauga patrunjel tocat marunt (o legatura pun eu la aceasta cantitate).

 

Noi il mancam cu muraturi de casa, salata de ardei copt sau salata de varza rosie.

 

 

Supa crema de naut

 

4 portii 

300g Naut Bio

1 ceapa rosie

Ulei de floarea soarelui

Sare (de preferat roza de Himalaya)

Sos de rosii Bio 100 ml

 

Nautul se spala si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se scurge, se clateste si se pune la fiert intr-o apa proaspata. Se fierbe 4-5 ore (se verifica daca bobul e moale). Pe timpul fierberii se schimba apa de 2-3 ori. Cand nautul este fiert se scurge (pastram 2-3 cani de apa) si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Nautul se introduce in cana mare a robotului si se proceseaza, adaugand sucul de rosii si apa pana la consistenta dorita a supei (apa pastrata de la fierbere) .Se adauga apoi uleiul si sarea si se mai proceseaza cateva secunde pentru omogenizare. Se scoate supa din robot, se pune in bolurile de servire si deasupra se presara 1-2 linguri de ceapa rosie taiata foarte marunt si putin busuioc . Se serveste cu crutoane din paine integrala.

 

 

Tocanita de naut

 

4 portii 

200 g Naut Bio

1 ardei gras rosu

1 ardei gras verde

1 morcov mare

2 cepe mari

1 dovlecel mic

Sos de rosii Bio 100 ml

Ulei de floarea soarelui

Sare (de preferat roza de Himalaya)

Patrunjel

 

Nautul se spala si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se scurge, se clateste si se pune la fiert intr-o apa proaspata. Se fierbe 2-3 ore (se verifica daca bobul e fiert de jumatate). Pe timpul fierberii se schimba apa de 1-2 ori. Cand nautul este de jumatate fiert se scurge (pastram 1 cana de apa). Intre timp se spala, curata si pregatesc legumele. Ardeiul si ceapa se taie cubulete mici, morcovul se rade pe razatoarea mica, iar dovlecelul se proceseaza cu blenderul de mana pana la consistenta de pasta. Ceapa, ardeiul si morcovul se pun intr-o cratita cu cana de apa pastrata de la fierbere, sucul de rosii si sarea la foc mediu .Se gatesc aprox 10 minute si apoi se adauga nautul si dovlecelul pasta. Se amesteca din cand in cand. Se gateste pana cand nautul e moale, dar inca isi pastreaza forma.

 

Se serveste la temperature camerei. La servire se adauga 1 lingura de ulei de floarea soarelui preset la rece si patrunjel tocat marunt. 

Ce Stie Ina Sa Faca