Home> Noutati> Paradisul Verde - O reteta sanatoasa cu seminte de floarea soarelui

Paradisul Verde - O reteta sanatoasa cu seminte de floarea soarelui

seminte de floarea soareluifloarea soareluiseminte de floarea soarelui

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) are o istorie deosebita ca planta de cultura. In urma cu aproximativ 5000 de ani era o sursa de hrana bogata in grasimi pentru nativii din zona de astazi a Mexicului, dar, adusa in Spania la inceputul secolului al XVI-lea, a fost cultivata in Europa initial ca planta ornamentala. Ajuns in Olanda, Petru cel Mare a apreciat-o in mod deosebit si a luat cu el seminte de floarea-soarelui in Rusia, unde a inceput sa fie cultivata incepand din jurul anului 1700 ca sursa de ulei neinterzis de postul Bisericii Ortodoxe. Abia in al treilea deceniu al secolului XIX, uleiul de floarea-soarelui era fabricat pe scara larga in Rusia.

 

Semintele crude de floarea-soarelui sunt o sursa foarte bogata de fibre alimentare, proteine, acizi grasi omega 6, vitamine (E, B1, B6, B9 (acid folic)) si minerale (de mangan, cupru, magneziu, seleniu, fosfor), fitosteroli. 

 

Sunt energizante si antioxidante, sustin reglarea digestiei si indepartarea depozitelor de grasime din organism, combat oboseala, stresul si insomnia si sunt de un real folos in tratarea depresiei sau anxietatii.

 

Uleiul presat la rece obtinut din miezul semintelor de floarea-soarelui pastreaza buna parte din nutrientii semintelor, are o aroma mult mai puternica decat cel rafinat si gustul usor amarui. Contine 89% acizi grasi poli- si mononesaturati si mai multa vitamina E decat oricare alt ulei vegetal, putand fi utilizat in alimentatie, in cosmetica sau terapeutic (pentru efectul sau diuretic, ca adjuvant in bronsite, etc.).

 

Crema de floarea soarelui cu sfecla si hrean:

 

Semintele se scurg bine ,se pun in blender impreuna cu sfecla, zeama de lamaie si hreanul dupa gust, adaugandu-se uleiul,sarea,zaharul. Se mixeaza inclinand blenderul pt a se pasa mai bine ,apoi se pastreaza la frigider in caserole acoperite. Este delicioasa.

 

Paradisul verde

www.paradisulverde.com