Home> Noutati> Paradisul Verde - Retete cu linte sau chia

Paradisul Verde - Retete cu linte sau chia

IMG_20150130_145447IMG_20150130_145532IMG_20150106_160856

Lintea, ca toate suratele ei boabele reprezinta o importanta sursa de proteina fiind insa in acelasi timp fantastic de usor de digerat. Este bogată în vitaminele A, C, E, K şi cele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9), minerale, fibre, carbohidraţi, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 şi aminoacizi. Are nenumarate beneficii pentru organism si este foarte gustoasa.

 

Lintea rosie, este intre suratele ei cea mai maruntica si dodoloata si tare draga mie. Culoarea ei imi aminteste de soarele de vara la apus, rosu – portocaliu moale si lanced ca un motan lenes pe cuptor . 

 

Lintea rosie o pregatesc mereu impreuna cu fiul meu. El alege din punga boabele care vor participa la festin si le muta vreme de jumatati de ceas, cu lingurita din borcane in cani, din cani in farfurii, din farfurii in … te miri ce. Cand joaca lui se incheie, incepe “joaca” mea. O spal cu drag, cu ganduri bune si rugamintea de a ne hrani cu toata fiinta ei si apoi o las a se balaceasca in apa proaspata si gandurile mele pana dimineata. Dimineata, ii zambesc in timp ce o spal si ii dau ultimele “indicatii” apoi o pun la fiert. Atunci e momentul meu preferat din “joaca cu lintea” … casa se umple de un miros bland de iute, piperat pe care il ador, daca sunteti consunatori de dodoloate rosii stiti mirosul…daca nu sper ca v-am trezit interesul.

 

Pateu de linte rosie 

 

500g Linte rosie Bio

1/2 leg ceapa verde

1 morcov mediu fiert 

Sare de Himalaya

Ulei de floarea soarelui

 

Lintea  se lasa la inmuiat peste noapte, apoi se fierbe 30 min, pana se inmoaie, apoi se scurge bine.  Se pun toate ingredientele in blender exceptand ceapa verde. Se proceseaza totul pana la consistenta unei creme. Ceapa verde se toaca si se amesteca cu o lingura de lemn la final.

 

 

Semintele de chia -  nu doar fantastic de valoroase, ci si incredibil de versatile. Am inceput sa le consum acum multi ani, initial in bauturi din fructe, apoi am facut budinci crude – dulci sau sarate, apoi le-am folosit in umpluturile pentru prajiturile raw vegane, in briose sau checuri vegane. Cea mai recenta utilizare a semintelor de chia, pentru mine, a fost in reproducerea aproape fidela a salatei de icre de peste. 

 

Omniprezenta pe mesele festive romanesti, salata de icre de peste, imi aminteste de copilarie  … dar, ce te faci cand nu mai vrei sa “macelaresti” pestele si totusi iti e dor de gustul si textura salatei mai sus amintite … Eh, na! … ce sa faci?… faci salata de icre din seminte de chia 

 

Reteta este urmatoarea :

-100g Seminte de Chia

 

-150ml apa alcalina

-2 linguri Samanta Ovaz Bio

-2-3 linguri ulei (pentru un gust mai intens de peste se poate folosi ulei de in sau putem hidrata alge in apa folosita)

- Sare de mare fina

-zeama de la o lamaie (sau dupa gust)

 
 
paradisul verdece stie ina sa faca