Home> Nutritie> 8 alimente zilnice pentru beneficii maxime de la Diet 4 Life

8 alimente zilnice pentru beneficii maxime de la Diet 4 Life

rosiifasole neagraovaz

Stim ca este greu sa ai o nutritie echilibrata intr-o societate in continua miscare si care abunda in informatii, de multe ori contradictorii despre alimentatia sanatoasa.

De aceea, va supunem atentiei 8 ALIMENTE, cu beneficii demonstrate de cercetarile stiintifice asupra starii de sanatate. Va invitam sa le integrati in mesele voastre zilnice, alaturi de proteine de calitate, cum ar fi cele provenite din carnea de curcan, vita sau somon!
 
 
1. Spanacul
Este o sursa bogata de acizi omega-3 si acid folic, care ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si osteoporoza. Acidul folic imbunatateste circulatia periferica, protejand impotriva disfunctiilor sexuale.  De asemenea, spanacul contine luteina, care impiedica degenerescenta maculara. 
 
Tinta zilnica: o cana de spanac proaspat sau jumatate de cana de spanac gatit.
 
Alternative: salata verde, varza chinezeasca.
 
 
2. Iaurtul
 
Prin fermentarea laptelui, se nasc milioane de microorganisme probiotice, care servesc drept intariri pentru batalioanele de bacterii benefice din corpul nostru. Acestea stimuleaza sistemul imun si protejeaza impotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, asa ca asigura-te ca ele contin “culturi active”.
 
Tinta zilnica: o cana.
 
Alternative: Kefir, iaurt de soia.
 
 
3. Rosii
 
Rosiile sunt cea mai importanta sursa de licopen. Studiile au demonstrat ca dieta bogata in licopen reduce riscul de cancer de plamani, prostate, vezica biliara, piele si stomac, precum si riscul de boli coronariene. Rosiile din preparate sunt la fel de indicate ca si cele proaspete, pentru ca licopenul este absorbit mai usor.
 
Tinta zilnica: 22 mg de licopen, adica 8 rosii cherry sau un pahar de suc de rosii.
 
Alternative: pepene rosu, grapefruit roz, papaya.
 
 
4. Morcovi
 
Morcovii abunda in carotenoizi, compusi lipo-solubili asociati cu reducerea aparitiei multor tipuri de cancer, precum si a unor boli inflamatorii (artrita reumatoida, astm).
 
Tinta zilnica: jumatate de cana de rondele de morcovi.
 
Alternative: ardei gras rosu sau galben, mango, dovleac.
 
 
5. Fructe de padure
 
Fructele de padure gazduiesc cei mai multi antioxidanti dintre toate fructele. De aceea, sunt implicate in preventia cancerului, diabetului zaharat si bolilor neruologice. Studiile au demonstrat ca fructele de padure, bogate in fibre, vitamina A si C, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara.
 
Tinta zilnica: o cana de fructe de padure proaspete sau congelate.
 
Alternative: capsuni, prune, struguri negri.
 
 
6. Fasole neagra
 
Toate leguminoasele aduc beneficii pentru inima, dar fasolea neagra contine cantitati mari deantocianine, un antioxidant puternic care imbunatateste functiile creierului.
 
Tinta zilnica: jumatate de cana de fasole neagra preparata aduce 8 g de protein si 7,5 g de 
fibre.
 
Alternative: mazare, linte, fasole alba, rosie sau pinto.
 
 
7. Nuci
 
Nucile sunt bogate in omega-3 (ca si somonul), polifenoli cu rol antiinflamator (ca si vinul rosu), dar si proteine de calitate (precum carnea de pui sau de curcan). Nucile pot fi o gustare ideala dupa activitate fizica.
 
Tinta zilnica: 20 g sau 5 nuci.
 
Alternative: migdale, alune, fistic, caju.
 
 
8. Fulgi de Ovaz
 
Fulgii de ovaz sunt o sursa excelenta de fibre solubile, care scad riscul de boli de inima. Contin multe vitamin si minerale, protein dar si multi carbohidrati…asa ca ai grija la portii!
 
Tinta zilnica: jumatate de cana.
 
Alternative: quinoa, seminte de in, orez salbatic.
 
Clinica de nutritie Diet 4 Life
www.diet4life.ro