Home> Nutritie> Alimente pentru combaterea anemiei partea 1

Alimente pentru combaterea anemiei partea 1

salata 2carnesalata 1

Stări de oboseală? Te simţi de parcă nu ai mai dormit de un an şi tragi de tine să faci lucrurile care altă dată ţi se păreau atât de simple? Eşti mereu iritat şi nervos şi ai impresia că nimeni nu te mai înţelege şi ca şi cum parcă toate astea nu ar fi fost de ajuns, observi că uşor uşor rămâi şi fără podoaba capilară. Cauzele sunt multiple dar cea mai frecventă cauză este carenţa de fier ce provoacă anemia.

 

Anemia este o boală de sânge caracterizată prin scăderea numărului de globule roşii sau a hemoglobinei din sânge. Fierul este prezent în fiecare celulă din organism şi are rol esenţial în transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive în organele vitale ale corpului, cât şi pentru funcţionarea optimă a creierului şi a sistemului nervos. 

 

Anemia cauzată de deficienţa de fier este des întâlnită în rândul adolescenţilor, copiilor, a femeilor aflate înainte de menopauză, a celor cu condiţii sociale precare, în caz de regimuri carenţiale, ori obiceiuri alimentare proaste în special de consumul exclusiv de alimente gătite, denaturate, procesate, bogate în amidon rafinat, fumat, donarea unei cantităţi mari de sânge. 

 

De obicei soluţia este reprezentată de adoptarea unei diete cu alimente bogate în fier. Însă, absorbţia fierului este scăzută în prezenţa diferitelor substanţe care pot fixa fierul, cum ar fi calciu şi magneziul, de aceea este indicat să excludem din alimentaţie sau să consumăm cu moderaţie laptele de vacă, laptele de soia, alimentele bogate în amidon (produsele rafinate din făina albă). Nu trebuie eliminate complet din alimentaţie ci doar până când organismul îşi reface doza de fier. Absorbţia fierului este optimă când în stomac este un pH acid, adică în lipsa alimentelor sau în prezenţa unor acidifianţi, aşa cum sunt citricele (vitamina C). Deci indicat este să consumăm fructe bogate în vitamina C (kiwi, papaya, mango, portocale), legume bogate în vitamina C (ştevie, lobodă, urzici, ceapă, usturoi) dar şi să combinăm salatele cu oţet si zeamă de lămâie. 

 

Iată cele mai importante alimente bogate în fier:

 • Lintea este foarte folosită în bucătărie şi pe bună dreptate. Lintea este o leguminoasă bogată în minerale (fier, fosfor, zinc). Conţine fibre solubile şi insolubile. Consumul ei aduce un aport important de fier în organism, reduce colesterolul din sânge, întăreşte sistemul imunitar şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
 • Fasolea boabe albă sau roşie este o sursă importantă de fier şi proteine, vitamina A, B, C, E, K, PP, acid folic şi enzime. Ea este foarte recomandată celor care au carenţă de fier dar şi vegetarienilor, pentru că este un bun substituent al cărnii. 
 • Sfecla roşie are un conţinut mare de fier, calciu, sodiu, sulf, potasiu, proteine, cupru, vitamina B1, B6 şi vitamina P. Se consumă sub formă de salată sau sub formă de suc. Este un bun revitalizant al organismului.
 • Spanacul conţine doze mari de fier, vitamina K, folaţi dar şi cantităţi mari de vitamina A care este foarte importantă pentru vedere dar şi în dezvoltarea celulară. Se recomandă ca spanacul să fie consumat în stare crudă pentru a nu-şi pierde nutrienţii prin gătire.
 • Urzica conţine şi ea cantităţi mari de fier iar în popor este denumită „planta minune care schimbă şi purifică sângele”. Urzica mai conţine şi vitamina B, C, K, calciu, magneziu, substanţe proteice, acizi organici.
 • Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este recomandat pentru combaterea eficientă a anemiei. El conţine surse importante de minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K SI E dar şi foarte multă vitamina C (care facilitează absorţia fierului). Se poate consuma în salate sau în sucuri de fructe şi legume.
 • Ficatul are un conţinut ridicat de fier dar şi de acid folic. Ficatul mai conţine şi vitamina B12 care ajută la formarea de globule roşii, vitamina A, B, C, D. 
 • Carnea roşie (porc, vită, miel) este mai bogată în fier decât cea albă, iar pulpele conţin mai mult fier decât pieptul.
 • Oul este una din cele mai importante surse de proteine de cea mai înaltă calitate dar şi de fier, zinc, seleniu, vitamine antioxidante (vitamina A şi D). Oul conţine lecitină şi vitamina B6 care previne oboseala mentală şi menţine sănătatea vaselor capilare. 
 • Peştele gras (sardine, somon, ton, macrou, păstrăv) are un conţinut mare de acizi graşi, vitamine, minerale, omega 3 şi are rol antianemic şi antiinflamator.
 • Caisele uscate datorită gustului lor minunat sunt servite cu placere ţinând loc de desert. Ele sunt aliatul numărul unul în combaterea anemiei datorită conţinutului bogat în minerale, sunt excelente şi pentru digestie (conţin substanţe alcaline) dar şi pentru vedere şi ritm cardiac datorită vitaminei A şi potasiului.
 • Nucile şi alunele sunt şi ele o sursă importantă de fier dar şi de seleniu, calciu vitamina E şi antioxidanţi.

 

Vă propun o salată uşoară plină de fier şi alţi nutrienţi.

 

Ingrediente:

 • Frunze de spanac 
 • 2-3 linguri de fasole roşie boabe
 • Roşii
 • Avocado
 • Câteva frunze de pătrunjel sau mărar (după preferinţe)
 • Ulei de măsline sau de cânepă
 • Zeamă de lămâie sau oţet 
 • 1- 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă (are un gust foarte plăcut si conţine complexul de vitamina B12, acid folic, seleniu, zinc şi proteine)

 

În articolul viitor vom vedea care sunt remediile naturiste pentru a combate anemia.