Home> Nutritie> Antibiotice naturale

Antibiotice naturale

antibiotice 1antibiotice 2antibiotice 3

Iubesc natura şi sunt fascinată de tot ceea ce ne oferă ea, în natură aflându-se de cele mai multe ori darul sănătăţii noastre. Pot spune că natura este cel mai bun  profesor al nostru, ea oferind omului un minunat exemplu de regenerare, renaştere şi cele mai nepreţuite daruri. Printre acestea se află şi antibioticele naturale. Aşa că pentru a evita efectele uneori neplăcute produse de antibioticele medicamentoase, putem încerca şi antibioticele oferite de natură.

 

Usturoiul este foarte des folosit în alimentaţia noastră, dar şi ca medicament încă din antichitate. El este un antibiotic excelent, are proprietăţi antivirale, proprietăţi antifungice şi antiparazitare. Este indicat în diabetul zaharat pentru normalizarea nivelului de zahăr din sânge, în infecţiile sinusurilor, în hipertensiunea arterială, gripă, răceală, boli cardiovasculare.

 

Uleiul de oregano. Oregano este un condiment foarte cunoscut şi folosit în bucătărie. El este şi un antibiotic natural foarte eficient. Uleiul este distilat din frunzele şi florile plantei. Compusul cel mai important din uleiul de oregano se numeşte carvacrol şi ajută la protejarea bacteriilor din sistemul imunitar. Este eficient şi în uciderea bacteriilor, viruşilor şi ciupercilor.

 

Ceapa are numeroase beneficii asupra organismului. Este folosită încă din antichitate pentru cicatrizarea rănilor dar şi pentru dureri şi conţine: fier, potasiu, vitamina A, vitamina B, vitamina C, fibre. Este considerată un antibiotic natural, are proprietăţi antiinflamatoare (gută şi artrită), antiseptice, antimicrobiene şi carminative. Previne anemia, protejează mucoasele şi pielea, contribuie la îmbunătăţirea sistemului nervos şi a sistemului imunitar.

 

Mierea de manuka este cel mai puternic antibiotic natural şi este preferatul celor mici şi a celor mai mari. Are proprietăţi antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antiseptice. Provine din Australia şi Noua Zeelandă şi poate ucide bacterii, virusuri, periculosul virus Staphylococcus aureus care este responsabil de apariţia septicemiei, poate trata răni deschise, ulcere, răceli, gripe. Datorită proprietăţilor antioxidante este foarte folosită şi în cosmetică, pentru rejuvenarea tenului.

 

Ghimbirul este deja foarte cunoscut şi foarte folosit în tratarea gripei şi a răcelilor şi chiar şi în curele de slăbire. Ghimbirul conţine foarte mulţi nutrienţi şi componente bioactive, substanţe nutritive cum ar fi: vitamina C, potasiu, vitamina B, calciu, fier, magneziu dar şi puternice uleiuri volatile şi compuşi fenolici: gingerol şi şogaol, curcumină, genariol, etc. Ghimbirul are efecte anti-inflamatorii, reduce colesterolul, ridică imunitatea, reduce migrenele, reglează tensiunea, este un puternic antianemic, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, are efect antiemetic (greaţă şi vărsături), rău de mişcare, reduce stările de vomă cauzate de medicamentele chimioterapice, ajută digestia, relaxează tractul intestinal, previne flatulenţa şi balonarea.

 

Uleiul de cocos. Un mare biochimist cu doctorat în nutriţie spune că organismul nostru foloseşte un ingredient numit monolaurin pentru a se lupta cu infecţiile, diferite boli, virusuri şi bacterii, iar acest ingredient minune se află în nuca de cocos. Uleiul de cocos conţine antioxidanţi, cantităţi mari de trigliceride cu lanţ mediu, acestea fiind folosite ca sursă de energie. Uleiul mai conţine acid lauric care reduce inflamaţia, uşurează procesul de digestie şi previne constipaţia, are proprietăţi antimicrobiene. Fructul oferă organismului o cantitate mare de potasiu şi de fier. Este folosit şi în cosmetică, în măşti de faţă pentru hidratarea pielii terne. 

 

Fructele de pădure sunt foarte gustoase şi conţin foarte mulţi antioxidanţi, cum ar fi: antociani, quercetina şi vitamina C, vitamina A, acid folic, magneziu, vitamina K, fibre, fier şi iod. Vitamina C ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar, antocianii reduc inflamaţia şi ajută în prevenirea artritei, quercetina protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Pe lângă aceşti minunaţi antioxidanţi, fructele de pădure sunt indicate şi în curele de slăbire pentru conţinutul redus de calorii.

 

O limonadă minunată pe care o putem prepara acasă are următoarele ingrediente:

  • fructe de pădure
  • apă plată
  • o bucăţică micuţă de ghimbir
  • miere

 

Se pasează fructele de pădure şi se amestecă cu mierea. Se dă ghimbirul pe o răzătoare, se pune în apa plată cu lămăie, adăugându-se şi pasta de fructe de pădure cu mierea si se amestecă.