Home> Nutritie> Castane comestibile

Castane comestibile

castane 1castane 4Chestnuts_in_Barcelona

Castanele comestibile sunt un aliment super gustos dar şi un medicament preţios. Castanul (Castanea sativa) este un arbore foios, are otulpină dreaptă şi cilindrică de dimensiuni mari, o rădăcină rămuroasă şi o înălţime de 23-30 de metri. Castanul comestibil de multe ori ajunge şi vârsta de 500-600 de ani şi este originar din S-E Europei. 

 

El înfloreşte în luna iunie-iulie şi este una din speciile de plante ce are flori monosexuate situate pe aceeaşi plantă, cele masculine sunt situate în partea de sus şi cele feminine în partea de jos. Coacerea completă are loc la jumătatea lunii octombrie, mantaua deschizându-se progresiv lăsând să se vadă fructele coapte.

 

De la el se recoltează în scop terapeutic coaja, florile, frunzele şi seminţele. Dintre toate fructele oleaginoase ele sunt cele mai sărace în grăsimi şi au un conţinut ridicat de amidon. Beneficiile castanelor sunt uimitoare şi numeroase asupra sănătăţii. Efectele lor curative sunt cunoscute încă din Evul Mediu timpuriu, acestea fiind cultivate de călugări în grădinile mânăstirilor.

 

Castanele sunt considerate în anumite restaurante delicatese. Se pot consuma coapte, fierte sub formă de piure, umplute şi în diverse combinaţii. Se pare că piureul de castane prelucrat termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt. Există şi o varietate de mămăligă corsicană denumită polenta, ingredientul de bază folosit fiind făina de castane comestibile. Sunt foarte căutate şi folosite de fabricile de ciocolată ca un ingredient fin.

 

Fructele conţin surse importante de vitamine şi minerale, proteină, grăsimi, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, niacină, potasiu, fosfor, magneziu, sulf, calciu, derivaţi flavonoidici, acizi graşi, antioxidanţi naturali, dar şi hidraţi de carbon (au o compoziţie asemănătoare grâului), valoarea lor calorică fiind de 200 de calorii la 100 gr.

 

Proprietăţile castanelor comestibile: 

au proprietăţi stomahice

conţinând tiamină îmbunătaţesc energia organismului

antianemice

tonic natural extrem de puternic

sunt bacteriostatice

remineralizante fiind indicate în asteniile de primăvară

caloriile castanelor provin din hidraţii de carbon nu din grăsimi şi neavând colesterol sunt recomandate cardiacilor

conţin foarte multe fibre şi sunt indicate sportivilor şi celor care îşi doresc o masă musculară mai mare

frunzele castanului folosite ca infuzie au o acţiune sedativă asupra  organelor respiratorii şi de aceea sunt indicate în problemele respiratorii (în tuse, bronşite)

echilibrează apetitul şi digestia

conţinând riboflavină ajută la îmbunătăţirea activităţii metabolice

ajută circulaţia îmbunătăţind elasticitatea vaselor de sânge şi a capilarelor, reduce permeabilitatea capilară, acţionează ca tonic muscular

este indicat în tratamentul hemoroizilor şi tromboflebitei 

sunt foarte indicate bătrânilor şi copiilor

pentru uz extern este indicat decotul de castane pentru degerături

 

Castanele sunt folosite şi în cosmetică, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, fotoprotectoare pentru radiaţii U/V. Întârzie procesul de îmbătrânire a pielii, revitalizează tenul, îi redă supleţea şi reduc ridurile. Se foloseşte o mască care este indicată pentru toate tipurile de ten. După ce se fierb castanele se trec printr-un jet de apă rece, se curăţă iar miezul castanei se amestecă cu miere în părţi egale. Masca se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.

 

O reţetă pe care eu o ador şi care este foarte gustoasă este piureul de castane. Se poate servi simplu sau împreună cu alte deserturi.

 

Reţetă:

  • 500 gr de castane
  • 400 ml de lapte sau lapte vegetal
  • 1 lingură de unt
  • 100-120 gr de zahăr sau îndulcitor (stevie, eritritol)
  • 1 lingură de esenţă, după preferinţe (rom, vanilie)

 

Mod de preparare:

  • Crestăm castanele şi le punem la fiert timp de 20-25 minute.
  • Le trecem apoi pe sub un jet de apă rece şi le curăţăm repede, punem miezul la fiert cu zahărul şi laptele încă 20-25 minute.
  • Apoi punem amestecul la blender şi-l mixăm împreună cu untul şi esenţa până devine o pastă fină.
  • Îl lăsăm să se răcească şi se poate servi.

 

Dacă încă nu ai încercat gustul aromat şi delicios al castanelor, trebuie neaparat să o faci!