Home> Nutritie> Castravetele amar

Castravetele amar

castravetecastravete 2castravetele-amar_3

Tot mai des se vorbeşte despre castravetele amar şi de proprietăţile lui curative. Momordica Charantia sau castravetele amar, denumirea sub care este cunoscut în Europa datorită gustului său amar face parte din familia Cucurbitaceae cu peste 45 de specii. Este o plantă căţărătoare şi este cultivată pe scară largă. Planta de castravete creşte până la 1,5-2 m agăţându-se pe spaliere sau alte structuri de susţinere cu ajutorul cârceilor.

 

Preferă climatul cald (temperaturi între 22-30 grade dar este rezistentă şi la temperaturi mai mici de 22 grade sau mai mari de 30 de grade) şi locurile luminoase iar solul trebuie să fie argilos nisipos pentru o creştere optimă. Planta nu este foarte pretenţioasă, fructele tinere apărând la circa 70-90 de zile de la plantarea în pământ, iar cele mature între 100-110 zile. Fructul are o formă alungită de culoare verde, la maturitate schimbându-şi culoarea în galben- portocaliu. De la plantele mature se strâng seminţele pentru sădirea recoltei. Fiecare sămânţă este acoperită de un ţesut roşu, dulce la gust.

 

Castravetele amar mai este cunoscut şi sub denumirea de insulină vegetală, fiind recomandat celor care au probleme cu glicemia şi mai ales celor cu diabet de tip 2. (scade glicemia datorită substanţelor amare conţinute) dar are şi alte proprietăţi terapeutice. Teste făcute în laboratorul SCDL Buzău au arătat că momordica conţine 17 aminoacizi din 18 cât conţine insulina. Se consumă sub formă de ceai, pulbere, ulei, suc, dulceaţă dar şi în salate. Singura problemă este gustul său amar şi de aceea nu prea se foloseşte în bucătăria românilor. Castravetele amar se găseşte şi în plafaruri sub formă de suplimente.

 

Castravetele amar conţine: polipeptida-p, vicină, charantină, 17 aminoacizi, polifenoli (ce le oferă un caracter antioxidant) fibre, vitamina A, vitamina B, vitamina C.

 

Indicaţii terapeutice:

  • este indicat în scăderea glicemiei
  • scade colesterolul şi reduce nivelul trigliceridelor
  • bun în infecţii bacteriene şi în reumatism
  • este un bun tonic
  • uleiul este indicat în tratarea bolilor de piele (eczeme, furuncule, psoriazis, acnee).
  • ridică imunitatea şi apără organismul de infecţii
  • ajută la accelerarea metabolismului.

Pentru a le mai îndepărta gustul amărui, spălaţi bine şi tăiaţi în rondele castraveţii şi puneţi rondelele într-un recipient cu apă sărată timp de 15 minute.

 

Un suc plin de antioxidanţi şi remineralizant se poate face din:

  • 1 castravete amar de mărime medie
  • jumătate de portocală 
  • 1 măr 
  • o bucăţică mică de ghimbir
  • 2-3 linguriţe de lămâie

 

Preparare:

  1. Se spală bine castravetele, se curăţa de coajă şi de seminţe şi se pune într-un recipient cu apă sărată timp de 10-15 min.
  2. Apoi se clăteşte cu un jet de apă rece şi se pune în storcător împreună cu portocala, mărul şi ghimbirul. Sucul obţinut se amestecă cu sucul de la lămâie.