Home> Nutritie> Ce alimente e bine sa mancam toamna

Ce alimente e bine sa mancam toamna

mancare de toamnatoamnamancare toamna

Fiecare organism are particularitatile sale. Aceste particularitati se manifesta in functie de multipli factori, fiind influentate asadar de bioritmurile zilnice, lunare si anuale. O parte dintre oameni are mai multa energie in prima parte a zilei, pe cand o alta parte are randament maxim in ce-a de-a doua parte. In acelasi sens, unii ne simtim mai bine intr-un anumit anotimp, iar altii prefer poate extrema opusa.

 

Crononutritia studiaza si detaliaza consumul unor alimente in functie de anumite momente ale zilei, lunii sau anului. Unele sunt binevenite consummate, de pilda, dimineata si se pot dovedi indigeste consumate seara.

 

In cele ce urmeaza ne propunem sa detaliem cum trebuie sa abordam alimentatia noastra in perioada de toamna, o perioada de tranzitie si schimbare a bioritmurilor. 

 

Toamna este anotimpul in care, pentru a facilita digesta, este indicat sa consumam un singur tip de proteine concentrate la o masa. Ne putem delecta cu varza, conopida, broccoli, ghebe etc. Strugurii pot fi consumati cu success pentru efectele lor diuretice, insa cu moderatie, avand indicele glicemic destul de mare.

 

Nucile, alunele  sunt si ele de luat in seama in aceasta perioada, prin aportul de acizi grasi si proteine calitative. Cu mentiunea ca rancezesc repede si pot deveni daunatoare sanatatii in acest sens.

 

O alta recomandare  a toamnei este sfecla, ce poate combate anemia prin efectul remineralizant. Consumata cruda sau in salate, ori asociata cu dovleac. In acest fel putem proteja ficatul si prostata. Mai mult decat atat, samburii de dovleac s-au dovedit a fi utili in combaterea parazitilor intestinali consumati cruzi cu miere.

 

Asa zisele alimente iritante, ridichea alba, neagra, ghimbirul, telina sunt recomandate pentru buna functionare a ficatului. Sa nu uitam nici sa fortificam sistemul imunitar prin consumul de fructe si legume, legumele preferate fiind cele care cresc in subsol.

 

In concluzie, este important sa ne cunoastem organismul si sa-l hranim cu alimente de cea mai buna calitate. Totodata, este necesar sa luam in calcul ca, in perioada de toamna avem la dispozitie un spectru foarte larg de fructe si legume, proaspete, de care ar fi si pacat sa nu profitam!

 

Atentie insa! Desi sunt delicioase si apetisante, unele dintre ele ne pot aduce prejudicii organismului daca nu sunt asociate corespunzator sau daca nu sunt calibrate istoricului sau afectiunilor noastre. De aceea este intotdeauna recomandat sa consultam un specialist nutritionist, pentru optimizarea planului nostru alimentar, in functie de obiectivul propus.

 Sursa: