Home> Nutritie> Ceapa si usturoiul-sanatate curata

Ceapa si usturoiul-sanatate curata

ceapa verdeusturoi verdegarlic and onion

Ceapa, atat verde, cum e primavara, cat si variantele de pastrare folosite pe timpul iernii, are proprietati purificatoare stimuland in acelasi timp procesele de regenerare ale organismului uman. Aceste proproietati sunt insa pronuntate in cazul cepei verzi.

 
Efectul hipoglicemiant
Din trecut, ceapa verde era folosita in cazul celor care sufereau de diabet fiind unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante. Ceapa verde are in plus proprietati diuretice si reglatoare endocrine. Este indicata in cure de lunga durata, avand efecte puternice chiar si in diabet in faze avansate. In bolile renale cronice se recomanda consumul de ceapa verde zilnic dimineata si seara. Pentru a mari puterea acestui remediu se asociaza in salate cu tarhon verde si ridichii.
 
Ceapa verde si usturoiul-beneficii in virozele respiratorii
 
Usturoiul ssi ceapa contin alicina, substanta ce previne virozele respiratorii. Aroma specifica acestor legume se datoreaza acestei substante, alicina recunoscuta pentru efectul antibacterian, detoxifiant, expectorant. Datorita alicinei, ceapa si usturoiul se numara printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire si tratare a virozelor respiratorii. Alicina are proprietati anticoagulante astfel ca ceapa si usturoiul pot impiedica formarea trombozelor (blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sange). Consumul de ceapa sau usturoi contribuie la scaderea colesterolului si al trigliceridelor in sange prevenind bolile cardiovasculare.
 
Ceapa si usturoiul ajuta la prevenirea cancerului
 
Cercetatorii de la Institutul National de Studiu al Cancerului din Statele Unite ale Americii au aratat ca aceste doua legume scad riscul aparitiei cancerului de prostata. 5-6 legaturi de ceapa sau usturoi zilnic scad riscul de cancer cu peste 50 %. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la fumatorii care mananca usturoi si ceapa zilnic datorita compusilor sulfurati din care face parte si alicina.
 
Valoarea nutritionala a cepei verzi: 100 g ceapa verde furnizeaza 23 calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic. Ceapa contine si cuercitina, un antioxidant puternic cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
 
Valoarea nutritionala a usturoiului: 100 g usturoi contine 8 g proteine, 16 g zaharuri, 620 mg potasiu, 25 mg magneziu, 19 mg calciu, 2 micrograme seleniu, 2 mg fier. Usturoiul este indicat pentru stimularea imunitatii, in combaterea hipertensiunii arteriale si pentru combaterea infectiei cu Helicobacter pylori, agent etiologic al gastritelor, ulcerelor si cancerului de stomac.
 
 

Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet