Home> Nutritie> Chimenul

Chimenul

chimen 2chimen 3chimen

Chimenul îmi este cunoscut încă din copilărie. Acest condiment minune era nelipsit din sertarul de condimente al mamei. Adoram mirosul şi savoarea dată de acesta mâncărurilor dar şi sărăţelelor pe care mama ni le prepara mai tot timpul. Când aveam dureri de burtă ceaiul era şi el nelipsit, neînţelegând eu pe atunci minunatele proprietăţi terapeutice ale chimenului.

 

Chimenul (Carum carvi) face parte din familia Apiaceae, este o plantă erbacee, bianuală, rar perenă şi este răspândită în toată Europa, fiind cultivată în scop alimentar dar şi medicinal. Este folosit încă din antichitate pentru tratarea răcelilor şi a durerilor de stomac, mai târziu fiind descoperite şi alte proprietăţi terapeutice. Chimenul are o rădăcină pivotantă de culoare brun-deschisă, tulpina este ramificată cu o înălţime de 30-100 cm, frunze fin ramificate şi florile sunt mici de culoare alb-roză (perioada de înflorire aprilie-iunie). Fructele sunt oval alungite de culoare cafenie, au un miros puternic aromat şi un gust amărui care provin de la uleiurile aromate conţinute. Planta preferă locaţiile însorite şi calde.

 

Chimenul este foarte apreciat şi folosit în bucătărie la prepararea supelor, cremelor de legume, pentru condimentarea cărnii şi a brânzeturilor, la prepararea diverselor produse de patiserie (pâine, sărăţele, covrigei, etc).

 

În scop terapeutic chimenul se administrează sub formă de pulbere, infuzie, ulei, tinctură. Chimenul conţine: uleiuri volatile, fibre alimentare, grăsimi saturate, grăsimi monosaturate, proteine, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, vitamina C, vitamina E, vitamina K, acid folic (vitamina B9), vitamina B12, riboflavină (vitamina B2), tiamină (vitamina B1), vitamina A.

 

Proprietăţile terapeutice ale chimenului:

  • este cel mai bun carminativ de origine vegetală (calmează durerile abdominale, împiedică formarea gazelor şi favorizează evacuarea gazelor intestinale)
  • calmează durerile menstruale
  • stimulează secreţia laptelui matern (galactogog) 
  • reduce durerile provocate de colici la sugari
  • îmbunătăţeşte starea psihică şi creşte puterea de concentrare
  • este foarte bun în enterocolite, aerofagie, bronşite, tuse
  • este un bun tonic pentru organism
  • foarte bun pentru răceli şi insomnii
  • se recomandă în gastrite
  • foarte bun în diaree şi colite de fermentaţie
  • are efect antiemetic (greaţă provocată de alimente sau de diferite medicamente)
  • se foloseşte în anorexie
  • elimină halena (mirosul urât al respiraţiei)
  • se recomandă femeilor care au intrat la menopauză (diminuează simptomele neplăcute provocate de menopauză)
  • scade colesterolul şi trigliceridele
  • este un adjuvant în tratamentul pentru viermi intestinali
  • bun pentru afecţiuni ale aparatului renal (creşte diureza)
  • este recomandat celor care suferă de sindromul colonului iritabil
  • stimulează circulaţia datorită uleiului volatil conţinut

 

Uleiul de chimen este folosit şi în industria parfumurilor dar şi în diferite cosmetice (creme de faţă hidratante şi creme împotriva acneei), oferind hidratare şi luminozitate tenului.

 

Atenţie însă chimenul este contraindicat persoanelor care suferă de epilepsie, persoanelor alergice şi femeilor însărcinate.

 

Preferatele mele sunt sunt sărăţelele cu chimen, aşa că am să vă las o reţetă de sărăţele cu chimen în variantă low-carb, preluată de pe internet.

 

Ingrediente:

  • 250 g brânză de vaci (de preferat grasă)
  • 2 ouă
  • 100 g de caşcaval
  • 100 g de făină de migdale
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2 linguriţe de chimen (sau 3 după preferinţă)
  • jumătate de linguriţă de sare

 

Mod de preparare:

  1. Se dă caşcavalul pe răzătoare şi apoi amestecăm bine toate ingredientele. Punem hârtie de copt pe o tavă, întindem compoziţia într-un strat subţire şi o băgăm la cuptor (preîncălzit înainte) la 150-170 de grade pentru aproximativ 5 minute.
  2. Se scoate compoziţia după ce s-a întărit un pic şi se trasează formele dorite cu un cuţit sau cu o rolă de patiserie. Se mai introduce la cuptor încă 10-15 minute până când sărăţelele. sunt bine rumenite.