Home> Nutritie> Coada soricelului

Coada soricelului

coada-soricelului-planta-panaceu-13626coada soricelului 2658x0_5coada_soarece

Şi acum mă amuz când îmi aduc aminte cum mama mi-a propus să mergem în grădină să strângem codiţa şoricelului. Aveam doar 6 ani şi am zbughit-o înaintea ei, curioasă fiind cum de şoriceii şi-au lăsat codiţa la noi în grădină. După o porţie zdravănă de râs, mama mi-a explicat încă amuzată că de fapt este vorba despre o plantă medicinală care face adevărate minuni asupra organismului nostru. De atunci pot spune că sunt fan al acestei minunate plante. În ciuda aspectului ei destul de firav (de unde şi numele de codiţa-şoricelului), are puternice efecte antioxidante, antiinflamatoare şi cicatrizante. Studiile arată că este folosită încă de acum două mii de ani de daci pentru efectul său cicatrizant şi pentru acţiunea sa antiinfecţioasă.

 

Coada şoricelului (Achillea millefolium) face parte din familia Asteraceae şi este o plantă perenă, erbacee, cu tulpină erectă şi uşor păroasă, simplă sau ramificată în partea superioară şi ajunge la o înălţime de până la 70-80 de cm. Florile au culoarea albă, uneori cenuşie sau roz şi înfloreşte în lunile iunie septembrie. Se găseşte în mai toate regiunile de la câmpie până în zona montană, are nevoie de lumina soarelui şi creşte pe lângă margini de drum, pe lângă pajişti, soluri nisipoase, pe marginile râurilor. De la coada şoricelului se culeg florile şi tulpinile.

 

Coada şoricelului conţine: ulei volatil (camphor, chamazulene, cineol, eugenol), flavonoide, lactone, acizi polifenolcarboxilici, acid salicilic, glicozide cianogenice, colină, acid ascorbic, tanin, steroli, rezine, aminoacizi, substanţe amare, săruri minerale ( în special potasiu).

 

Coada şoricelului se foloseşte sub formă de: infuzie, decoct, tinctură, pulbere, cataplasme, alifie, ulei.

Indicaţii terapeutice:

 • în dischinezie biliară, creşte secreţia biliară
 • calmează spasmele, balonările, flatulenţa, diareea, stimulează digestia şi buna funcţionare a ficatului datorită principiilor amare
 • este indicată în ulcer gastric, ameliorează durerile menstruale şi reduce inflamaţia ovarelor
 • are un bun rezultat în bolile tractului urinar, cistite, infecţii urinare, răni pe colul uterin, candidoză vaginală (fiind un tratament foarte blând)
 • declanşează menstrele dar în acelaşi timp reglează şi hemoragiile abundente ale ciclului menstrual
 • reglează tensiunea fiind indicată în hipertensiunea arterială
 • este indicată în afecţiuni alergice, stări de nervozitate, ameţeli, greţuri
 • are acţiune expectorantă fiind indicată în bronşite, tuse, răceli, 
 • acţiunea sa antiinflamatoare este dată de acidul salicilic conţinut
 • are un foarte bun efect cicatrizant şi stimulează formarea ţesuturilor în vindecarea rănilor
 • ajută la dilatarea arterelor periferice
 • uleiul este indicat pentru vindecarea arsurilor iar unguentul este indicat pentru vindecarea hemoroizilor, oprind sângerările datorită efectului său hemostatic dat de achileina pe care o conţine
 • diminuează transpiraţia excesivă şi ajută la vindecarea acneei (care este provocată de dezechilibrele hormonale sau de o alimentaţie nesănătoasă)

 

Ca şi alte plante medicinale trebuie consumată cu moderaţie iar în caz de  probleme mai serioase de sănătate trebuie consultat medicul înainte. Coada şoricelului este contraindicată femeilor însărcinate deoarece studiile realizate au demonstrat că planta este un stimulent uterin.