Home> Nutritie> Diet 4 Life - De ce incetineste metabolismul?

Diet 4 Life - De ce incetineste metabolismul?

metabolism incetinitmancare sanatoasasport

Un metabolism lenes este adesea cauzat de lipsa de activitate fizica si orarul dezordonat al meselor (tipic, lipsa meselor pe parcursul zilei si existenta unei mese abundente caloric seara tarziu).

 

Dar, o alterare a metabolismului poate aparea si in cazul unei restrictii calorice drastice si prelungite asociata cu activitate fizica excesiva. De exemplu, exista persoane care mananca sub 1000 de calorii/ zi si fac cateva ore de cardio zilnic, dar nu mai reusesc sa slabeasca.

 

De ce se intampla acest lucru?

 

Atunci cand nu mananci suficient, secretia unor hormoni (hormonii tiroidieni, leptina) scade pentru a se mentine homeostazia organismului. In acelasi timp, tesutul muscular incepe sa fie folosit pentru producerea de energie, ceea ce conduce la incetinirea metabolismului, deoarece muschii, spe deosebire de masa grasa, sunt cei mai activi din punct de vedere metabolic.

 

Asa cum organismul se adapteaza la un aport caloric redus, se va adapta si la activitatea fizica, rezultand un consum din ce in ce mai mic de calorii pentru acelasi nivel de exercitii.

 

Care este solutia?

 

In primul rand, nu trebuie sa aiba loc o reducere drastica a caloriilor. In al doilea rand, o ora de activitate fizica, cateva zile pe saptamana, eventual alternand exercitiile cardio cu cele de intarire a musculaturii, este suficient.

 

In cazul in care a aparut o incetinire a metabolismului din cauza cercului vicios “mancat putin – exersat mult”, este necesara cresterea aportului caloric, treptat, cu 20-50 de calorii la cateva zile. Desigur ca intervine teama de a creste in greutate odata cu cresterea aportului caloric.

 

Dar, daca acest lucru se face treptat si eventual sub supravegherea unui specialist, se va obtine exact rezultatul scontat: o revigorare a secretiei hormonale si consecutiv, a metabolismului si reluarea procesului de scadere in greutate.