Home> Nutritie> Leurda si beneficiile ei

Leurda si beneficiile ei

ramsons-4087160_1920pesto-2152234_1920allium-aromatic-background-349606

Oare cine nu a auzit despre leurdă? Planta aceea de talie medie-mică cu frunze lungi şi lucioase, care invadează pieţele primăvara şi care ne încântă papilele gustative cu gustul ei minunat de usturoi. De la leurdă se recoltează frunzele şi mai rar bulbul. 

 

Din punct de vedere terapeutic, puterea ei curativă este mult mai mare decât cea a usturoiului, ruda apropiata a leurdei. Nu degeaba se spune ca urşii o consuma imediat dupa ce ies din hibernare, pentru a se purifica după o iarnă lungă. În limba latină, leurda poartă denumirea de „Allium Ursinum” in traducere, usturoiul ursului. Descoperirile arheologice spun că oamenii se bucurau de puterea ei curativă încă din antichitate. 

 

Leurda aduce un important beneficiu organismului nostru prin compoziţia ei bogată în – calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, vitamina A, alicină (un antibiotic natural), levuloză, săruri minerale, ulei eteric, adenozină (o substanţă care reduce colesterolul), sulfura de metil alil (cea care îi dă mirosul puternic de usturoi).

 

Beneficiile sănătoase aduse de leurdă:

-       ajută la detoxifierea organismului şi curăţarea sângelui de toxine;

-       întăreşte sistemul imunitar şi combate stările de depresie, anxietate, ameţeli, insomnii;

-       încetineşte procesul de îmbătrânire;

-       este o sursă importantă de adenozină, care ajută la scăderea colesterolului;

-       scade tensiunea arterială; 

-       leurda are un efect vermifug, ajută în balonări şi reface flora intestinală datorită substanţelor active conţinute;

-       elimină excesul de acid uric;

-       reglează metabolismul lipidelor si cel al glucidelor;

-      datorită conţinutului bogat în alicină are proprietăţi antivirale şi este folosită în afecţiuni cum sunt: gripă, răceli, bronşite, astm, secreţii pulmonare abundente, insuficienţă respiratorie provocată de tuberculoză pulmonară; 

-       ajută la combaterea celulelor cancerigene;

-       ca şi cataplasme este folosită pentru eczeme, răni, erupţii cutanate;

-       leurda are efect de fluidizare a sângelui şi este folosită în flebită şi tromboflebită;

-       se foloseşte pentru hemoroizi şi pentru reducerea varicelor, având efect antiinflamator conform ultimelor cercetări încă în desfăşurare ;

-       îmbunătaţeşte memoria;

 

S-a demonstrat că folosită în exces, poate provoca fenomene de iritaţie gastrică, dar nu se cunosc efecte toxice.

 

Cel mai des, leurda se utilizează în stare crudă, adăugându-se în salate sau în orice tip de mâncare, dar se poate utiliza si sub formă de tinctură, sub formă de infuzie, suc, vin, ulei si cataplasme. 

 

O reţetă delicioasă şi sănătoasă pe care o poţi face în casă, fără zahăr si alţi conservanţi este Sos Pesto de leurdă. 

 

Reţetă:

-       1 legătură de leurdă 

-       30 gr de seminţe de pin

-       50 gr de parmezan

-       80-100 ml ulei de măsline extra virgin

-       piper si sare după gust

Se mixează toate ingredientele intr-un blender până devin pastă.

Se păstrează la frigider intr-un borcan închis.