Home> Nutritie> Merele si beneficiile lor

Merele si beneficiile lor

merecos cu meremerecoapte

Beneficiile merelor asupra sanatatii includ imbunatatirea digestiei, preventia bolilor de stomac, a bolilor de ficat, a pietrelor la rinichi, a constipatiei, anemia, diabetul zaharat, a bolilor cardiovasculare, reumatismale, afectiuni oculare, cancerul si guta. De asemenea, intervine in preventia bolilor Alzheimer si Parkinson.

 
Marul e un fruct pomaceu al carui copac apartine familiei rozaceelor si este cunoscut stiintific sub denumirea de Malus Domestica. Merele au fost culese si depozitate inca de acum 5000 de ani si se pare ca au fost deja cultivate din neolitic.Exista peste 7500 specii de mere in lume.
 
Cei mai multi nutrienti se gasesc in pulpa si coaja, fiind o sursa bogata de antioxidanti. Este adevarat cand se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe.
 
Valoarea nutritionala a marului
 
Marul contine vitamine, minerale, nutrienti si compusi organici benefici asupra sanatatii, cele mai importante dintre acestea fiind: vitamina C, vitamina K, vitamina B6, riboflavonoide precum si minerale ca: potasiu, cupru, mangan si magneziu. Marul este de asemenea o sursa importanta de fibre ce reprezinta 12% din necesarul zilnic. Adevarata valoare a marului se regaseste in compusii organici (componente polifenolice=fitonutrienti).
 
Studiile recente efectuate de Universitatea Cornell au demonstrat ca desi merele contin vitamina C in cantitati mici, consumul a 100 g de mar, determina aceeasi activitate antioxidanta pe care o produce consumul a 1500 mg de vitamina C.
 
Beneficii
 
Digestive - Bogat in fibre ajuta procesul de digestie, previne constipatia stimuland miscarea peristaltica a intestinului, contracta musculatura cu eliberarea sucurilor gastrice si intestinale. Regleaza flora saprofita intestinala avand proprietati antivirale (sucul de mere distruge virusii din organism).
 
Preventia cancerului - Rolul marului in preventia cancerului e un subiect de studiu de ceva timp, avand un rol important in preventia cancerului de san, colon si plaman. Au efect anticancerigen datorita fitonutrientilor pe care ii contin (kaempferol si quercetina), dar mecanismul fiziopatologic este inca neclar.
 
Anemia - Marul e o bogata sursa de fier intervenind in tratarea anemiei sau preventia ei. Anemia inseamna deficit de hemoglobina in sange care poate fi refacut prin cresterea aportului de fier, parte integranta din metabolismul celulelor rosii.
 
Oboseala si starea de slabiciune - Marul este esential in recuperarea pacientilor dupa boala, facand perioada de convalescenta mai scurta. Determina cresterea in greutate, detoxifica organismul, imbunatateste tonusul muscular prin asocierea antioxidantilor cu proteinele din mar.
 
Controlul glicemiei - Merele regleaza glicemia prin prezenta polifenolilor care sunt in legatura directa cu reducerea aportului de glucide din organism. Polifenolii scad absorbtia glucozei in tractul digestiv, stimuland eliberarea de insulina din pancreas, capabila sa mentina glicemia in limite normale.
 
Protectia dentara - Merele ajuta la curatarea dintilor de bacterii si intaresc gingiile. Cand mancam un mar, fibrele din el curata dintii, iar prin proprietatile lui antibacteriene tine departe bacteriile si virusii de a infecta organismul. Merele stimuleaza secretia de saliva, care prin rolul ei alcalin reduce multiplicarea bacteriilor din cavitatea bucala.
 
Preventia bolii Alzheimer si Parkinson - Fitonutrientii din mar, prin efectul lor de antioxidare, leaga radicalii liberi care degenereaza celula nervoasa reducand incidenta bolii Alzheimer. Marul creste nivelul de acetilcolina din creier stimuland astfel memoria. In boala Parkinson marul inhiba degradarea dopaminei, unul din neurotransmitatorii responsabili in dezvoltarea bolii.
 
Asupra aparatului respirator - Sistemul respirator este susceptibil inflamatiei, majoritatea bolilor aparatului respirator fiind in relatie directa cu inflamatia membranelor si celulelor. Spre exemplu in astm, care poate fi fatal in cazuri severe, marul are efect antiinflamator reducand numarul puseelor acute.
 
Asupra aparatului cardio-vascular - Marul scade nivelul de colesterol, fiind un mecanism defensiv impotriva bolilor cardio-vasculare. O doza zilnica de mar este considerata a fi sanatoasa pentru inima noastra. Activitatea antioxidanta a marului reduce oxidarea grasimilor si neutralizeaza trigliceridele. Marul contine flavonoide in coaja, care ajuta la reducerea inflamatiei in peretele vascular, scazand nivelul de proteina C reactiva (marker al inflamatiei).Consumul a 2 mere pe zi reduce colesterolul cu pana la 10 %.
 
Asupra oaselor si articulatiilor - In Reumatism, merele au rol terapeutic in procesul de vindecare; prin continutul de flavonoide marul reduce inflamatia in artrita si guta.
 
In bolile oculare - Marul imbunatateste vederea nocturna, previne degenerarea maculara (ce poate duce la pierderea vederii), cataracta si glaucomul prin continutul bogat in flavonoide si antioxidanti ce reduce impactul radicalilor liberi asupra ochiului.
 
Impactul asupra obezitatii - Continutul in fibre al marului determina satietate, reducerea apetitului, evitand supraalimentarea. Marul creste arderile interne, de aceea caloriile asimilate dupa ce mancam un mar, nu se depun in organism si din aceasta cauza merele sunt benefice in procesele de slabire.
 
Impactul asupra tegumentului - Prin aplicatii topice (pe piele), continutul merelor in antioxidanti si flavonoide, in combinatie cu lapte si miere, confera stralucire pielii, repara si reepitelizeaza tegumentul deteriorat, contracarand efectele radicalilor liberi responsabili de imbatranirea prematura (aparitia ridurilor).Marul imbunatateste circulatia de la nivelul pielii (cu mentinerea constanta a fluxului de sange) stimuland inlocuirea celulelor imbatranite si anuleaza efectele negative la nivelul epidermei.
 
 
Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet