Home> Nutritie> Minunatele beneficii ale mugurilor de pin

Minunatele beneficii ale mugurilor de pin

pin 1pin 3pin 4

Îmi aduc aminte cu plăcere când am avut ocazia să gust pentru prima dată delicioşii muguri de pin. Eram în vizită la o mătuşă care mănâncă tot ce este sănătos şi îşi actualizează mereu lista de cumpărături când aude de un produs nou apărut cu multiple beneficii asupra sănătăţii. Aşa că am fost servită cu o prăjitură care avea pe ea nişte bobiţe lunguieţe de o culoare de bej deschis. Am fost sceptică la început şi mai ales când am aflat că sunt muguri de pin. Dar ce să vezi? Papilele mele gustative au jubilat de încântare. Am să vă las reţeta minunatei prăjituri mai jos.

 

Am început şi eu să studiez despre aceste minunate bobiţe şi am fost plăcut încântată să aflu câte beneficii au. Se pot pune în pâinică, în prăjituri şi în salate.

 

Pinul (Pinus) face parte din specia Pinaceae, originar din emisfera nordică care cuprinde mai mult de 170 de specii de conifere şi peste 20 de specii care produc muguri comestibili (pinul mexican, pinul chinezesc, pinul de Colorado). Pinul este văr cu bradul, pinul având o putere terapeutică mai mare decât bradul, explicaţia fiind cantitatea mai mare de răşină pe care o are acesta. 

 

Mugurii de pin care se culeg primăvara sunt cilindrici, ascuţiţi la vârf şi puţin ovoizi, de aproximativ 13 mm, de culoare bej deschis şi sunt o adevărată grupare de substanţe vindecătoare. Mugurii de pin conţin: proteine, fibre, zinc, fosfor, magneziu, mangan, fier, cupru, calciu, vitamina E, vitamina C, vitamina A, acid folic, acid oleic şi un complex de vitamina B, compus din niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), riboflavină (vitamina B2), tiamină (vitamina B1), piridoxină (vitamina B6). Valoarea nutriţională este de 673 calorii/100 grame.

Proprietăţile mugurilor de pin:

  • bun diuretic.
  • sub formă de infuzie şi sirop ajută în nevralgie, la relaxarea şi dezinfecţia căilor respiratorii, calmează tusea, pentru bronşite acute, astm bronşic, răguşeală, favorizează expectoraţia, bun în carenţele minerale, în infecţiile respiratorii, ajută la fixarea calciului în oase, reumatism articular, insuficienţă ovariană.
  • infuzia ajută la creşterea imunităţii.
  • sub formă de tinctură ajută în cistite, nefrite, microlitiaze urinare, pielită, uretrită.
  • ceaiul este foarte bun de asemenea, având acţiune diuretică, antiinflamatoare şi antiseptică.
  • uleiul reduce roşeaţa şi umflăturile la nivelul pielii, este decongestionant nazal, reduce riscul de infecţie a sinusurilor, tratează psoriazisul, eczemele, coşurile şi chiar înţepăturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul uleiului esenţial de pin.
  • cicatrizează tăieturile şi rănile, au efect antioxidant, ajută la tratarea problemelor intestinale, excelent pentru tenul roşu şi iritat.
  • datorită conţinutului bogat de proteină au efect energizant, fiind foarte indicaţi sportivilor.
  • sănătatea inimii este menţinută de conţinutul de fibre, antioxidanţi şi minerale.

 

După cum spuneam seminţele de pin pot fi consumate în mai toate reţetele. O salată rapidă şi foarte bună pe care o poţi consuma oricând are următoarele ingrediente:

  • salată verde  
  • roşii 
  • avocado
  • 2-3 linguri de orez negru
  • castravete verde 
  • seminţe de pin
  • ulei de măsline, zeamă de lămâie şi cine preferă poate pune şi câteva bucăţele de brânză sau tofu

 

Şi acum reţeta de prăjitură de care v-am vorbit.

Ingrediente: 

  • 4 ouă
  • 1 cană de zahăr sau îndulcitor
  • jumătate de cană de ulei
  • 1 cană de lapte
  • 2 pahare cu griş
  • 2 pliculeţe praf de copt
  • 1 ceaşcă de muguri de pin
  • 2 linguri de faină (eu prefer făina de migdale)
  • 25 grame de unt
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 ceaşcă de miere

 

Preparare:

  1. Se amestecă ouăle cu zahărul şi coaja de la portocală şi se mixează. Se toarnă apoi uleiul şi laptele şi se amestecă bine.
  2. Se adaugă praful de copt, făina şi grişul şi se amestecă încă 5 minute apoi se lasă compoziţia să se odihnească timp de 10 minute.
  3. Compoziţia se toarnă în tava unsă cu unt. Se adaugă deasupra mugurii de pin şi se dă tava la cuptor timp de 20 de minute la 180-200 de grade Celsius.
  4. Înainte de a se scoate prăjitura de la cuptor, se încălzeşte mierea la bain-marie şi apoi se toarnă pe prăjitura. Se serveşte după răcire.