Home> Nutritie> NutriShape - Alimentatia sanatoasa in timpul postului

NutriShape - Alimentatia sanatoasa in timpul postului

mamaliga si fasolespanacsfecla rosie

Pentru ca sunt foarte multe persoane care doresc sa urmeze postul din calendarul ortodox, iata cateva alimente bogate in nutrienti, satioase si care au un gust bun, compensand in acelasi timp lipsa de proteina animala.

 

Notiunea de post, din punct de vedere al unui nespecialist este de fapt doar o denutritie proteica, insa acele proteine animale de care ne lipsim in aceasta perioada pot fi suplinite de cele vegetale, acestea avand, uneori, o calitate superioara.

 

Quinoa seamana cu orezul din punct de vedere al modului de gatire. Unul dintre avantaje este acela ca timpul de fierbere este injumatatit fata de orez. Pe langa continutul de proteine calitative, este si o sursa importanta de calciu, pe care il luam in mod majoritar din produse lactate. Ceea ce nu multi stiu este ca in quinoa cantitatea de calciu este mai mare decat in greutatea echivalenta de lapte!

 

O alta sursa de proteine vegetale o constituie ciupercile. Exista foarte multe retete care folosesc ciupercile, motiv pentru care trebuie sa mentionam ca acestea au un continut redus de calorii si sunt pline de nutrienti care ne ajuta sa avem o sanatate optima.

 

Fasolea este un alt aliment recomandat in perioada postului. Ea contine carbohidrati care nu cresc foarte rapid nivelul zaharului din sange, iar continutul de proteine este suplimentat de vitamina B si fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescuta.  Putem sa ne lasam imaginatia sa functioneze, colorand platoul cu salate si boabe de fasole pestrite, negre sau rosii.

 

Semintele sunt o alta sursa de proteine si fibre care pot fi folosite in diverse preparate si in diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie buna. Semintele de susan sunt o sursa valoroasa de calciu. Este important de stiut ca acestea sunt mai bine absorbite daca sunt zdrobite sau lasate la inmuiat pentru o zi sau doua, lucru valabil si pentru semintele de in. In cazul in care consumam seminte de in, trebuie sa fim atenti, deoarece s-a constatat ca interactioneaza cu antidiabeticele orale, scazand considerabil nivelul glicemiei.

 

Fasolea verde si spanacul sunt doua alimente ce contin multe proteine la suta de grame, locul intai in continutul proteic, dintre cele doua, fiind ocupat de fasolea verde. Cum in aceasta perioada a anului este greu sa le achizitionam proaspete, dar le gasim la frigiderele cu produse congelate, trebuie sa avem grija sa nu reprezinte singura sursa de proteine din cursul unei zile, deoarece alimentele isi mai pierd din continutul nutritional prin congelare.

 

Nautul este similar cu fasolea din punct de vedere al cantitatii de proteine, astfel, daca vrem sa ne si mentinem greutatea, il putem alege ca alternativa, pentru faptul ca are mai putine calorii. O excelenta varianta de intrebuintare a nautului este hummusul, preparatul avand un gust extraordinar, mai ales daca il combinam cu o salata asortata sau chiar cu o felie de paine integrala cu seminte.

 

La micul dejun, daca obisnuiati sa consumati cerealele integrale cu lapte, acum le puteti consuma cu lapte de migdale, care are urmatoarele atuuri: este mai putin caloric fata de laptele de vaca, este o sursa deosebita de vitamina A, E si D, dar si de calciu. Singurul “defect” este faptul ca are putine proteine.

 

Avocado este un fruct extrem de bogat in vitamine si minerale, continand in acelasi timp acizi grasi esentiali. Nu trebuie sa va reamintim ca avocado este ingredientul-vedeta in deliciosul guacamole.

 

Pentru un plus de culoare si stimularea simtului vizual, recomandam sfecla rosie.Consumul acesteia, in sezonul rece, inlatura oboseala specifica perioadei, ajuta la reinnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia si stimuland sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, insa compenseaza prin continutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultand o salata aromata.

 

Varza calita cu mamaliguta, broccoli, conopida, varza de bruxelles sunt alte variante de meniuri de post bogate din punct de vedere nutritiv.

 

In aceasta perioada de post, una dintre frecventele greseli de alimentatie o constituie consumul crescut de cartofi si paste fainoase. In privinta ultimelor, recomandam consumul moderat al acestora si trecerea de la paste din faina alba la paste integrale.

 

Incercati sa evitati mezelurile sau pateurile de post, deoarece acestea contin multe substante artificiale si nici nu au un gust atat de bun, fata de fructele, legumele, tocanitele care pot fi preparate acasa.

 

Pentru cei care se gandesc totusi la carne, este bine de stiut ca in perioada postului exista si unele dezlegari la peste.

 

www.nutrishape.ro