Home> Nutritie> Papadia planta soarelui

Papadia planta soarelui

papadie-viata-vie-1280x800dulceata papadiepapadie

 Îmi aduc aminte cu nostalgie de frumoasa mea copilărie petrecută la ţară la bunici. Adoram să alerg desculţă prin iarbă şi să mă joc cu florile de păpădie. Suflam către cer în frumoşii bulgăraşi, trimiţând dorinţe către Dumnezeu. Aşa îmi povestise o bătrână a satului că îmi pot trimite dorinţele către Tatăl Ceresc. Tot ea ne-a povestit şi legenda păpădiei. Dumnezeu a trimis un înger pe pământ să întrebe plantele cum vor să arate. Păpădia era singura care era nehotărâtă, aşa că îngerul îi dădu încă o zi de răgaz. Gândindu-se păpădia îşi dori să arate ca soarele, galbenă şi frumoasă, apoi văzând luna îşi dori să arate ca ea, albă şi rotundă iar în cele din urmă văzând şi stelele voia să arate ca ele. Văzând-o nehotărâtă, Dumnezeu îi îndeplini toate dorinţele. De aceea păpădia este la început galbenă ca soarele, apoi albă ca luna şi dacă sufli peste ea se se împrăştie în zare exact ca stelele.

 

Păpădia este o plantă perenă, erbacee şi face parte din familia Asteraceae. Are frunzele lungi şi crestate cu flori galbene grupate în calatidii (înfloresc în aprilie, septembrie, octombrie). Tulpina este cilindrică şi goală în interior. Creşte în locuri necultivate, însorite şi semiumbrite.

 

Păpădia este bogată în viteminele A, B, C, D, steroli, carotenoide, flavonoide, substanţe minerale, microelemente, ulei volatil, mucilagii, fructoză, insulină, gliceride ale acidului oleic, aminoacizi, substanţe proteice, substanţe antibiotice, fier, principii amare.

 

Proprietăţile terapeutice ale păpădiei:

  • are o acţiune puternic diuretică datorită sursei naturale de potasiu pe care o conţine fiind folosită în hipertensiunea arterială
  • tot datorită potasiului creşte şi rezistenţa vaselor de sânge
  • principiile amare conţinute au acţiune laxativă, combătând si tulburările intestinale
  • are o acţiune puternic detoxifiantă curăţând corpul de toxine, ceaiul fiind foarte indicat în infecţiile urinare 
  • acţionează ca un regenerator al celulelor hepatice
  • ajută ficatul stimulând producerea bilei
  • păpădia este folosită şi în icter hepatic, gută, ulcer varicos, oligurie, anorexie, astenie, anemie, afecţiuni endocrine, litiază renală, inflamaţia ganglionilor
  • este indicată în obezitate
  • scade nivelul colesterolului
  • este folosită şi în diabetul zaharat având o uşoară acţiune hipoglicemiantă
  • se foloseşte şi în cosmetică (revitalizează tenul, dădu-i un aspect mai luminos)

 

Păpădia este folosită sub formă de decoct, tinctură, infuzie, sirop, extract fluid, suc. Se poate consuma şi sub formă de salată sau dulceaţă. Se utilizează cu precauţie în gastrite şi ulcerul stomacal deoarece poate cauza o hipersecreţie de acid gastric şi se contraindică în obstrucţia căilor biliare şi ileus (obstrucţie intestinală).

 

Dulceaţa de păpădie am gustat-o într-o vacanţă în Maramureş şi pot spune că este foarte gustoasă. Nu am ezitat să cer reţeta de la gazdă. Totuşi se consumă cu moderaţie. Aşa că iată reţeta:

Ingrediente:

  • 500 gr de flori de păpădie
  • 1 kg de zahăr
  • 3 lămâi
  • 1 portocală
  • 1 litru de apă

 

Mod de preparare:

  1. Se iau florile de păpădie, se clătesc bine și se pun în apă fierbinte, apoi se aduc până la punctul de fierbere şi se lasă pe foc mic aproximativ 2 minute.
  2. Se acoperă vasul  25 de minute și lichidul obţinut se strecoară, prin presarea florilor.
  3. Sucul de păpădie rezultat se amestecă cu cu un kilogram de zahăr și se fierbe 8 minute. Se adaugă lămâile şi portocala tocate, cu coajă cu tot și se fierbe încă 5 minute. În tot acest timp se amestecă permanent.

 

Se ia de pe foc, se lasă să stea 30-35 de minute în vasul acoperit, după care se pune în borcane.