Home> Nutritie> Raluca Rugina - Conservele de peste, avantaje si dezavantaje

Raluca Rugina - Conservele de peste, avantaje si dezavantaje

conserve de pestesalata de tonsandwich cu ton

De multe ori pestele ajunge sa fie consumat in majoritatea timpului sub forma de conserve datorita comoditatii, pretului sau, de ce, nu a gustului.

 

Avantaje

 

Prin conservare pestele nu isi pierde din proprietatile sale pe care le are in stare proaspata si astfel devine superior calitativ procedeului de inghetare-dezghetare la care sunt supuse de exemplu pungile de la congelatoarele din supermarketuri.

 

  • Sunt indicate conservele in suc propriu sau ulei si mai putin recomandate cele in sos tomat sau diverse sosuri de maioneze datorita adaosului de conservanti,aditivi si E-uri. 
  • Conservele de peste se pot folosi ca o modalitate facila si foarte versatila in variate retete daca nu exista timp pentru prepararea pestelui proaspat.
  • Conservele de peste sunt un aliat de nadejde in retetele de slabire deoarece sunt o sursa bogata de proteine cu un aport caloric mic spre mediu si maxim de nutrienti.

Dezavantaje

 

  • Pretul care de obicei e ridicat, ca indicator al calitatii pretului din care a fost preparata conserva respectiva.
  • Subiectivismul gustului in ccea ce priveste calitatile organoleptice modificate ale unei conseve versus peste proaspat.
  • Capcana botulinica pe care o intinde orice fel de conserva si de aceea se indica verificarea termenului de valabilitate, verificarea etichetei nutritionale a conservei si a aspectului intern si extern al acesteia.
  • Intoxicatia cu toxina botulinica apare dupab consumul alimentelor neincalzite si pastrate dupa deschiderea conservei la temperaturi pozitive de peste 3,3 grade Celsius.

 

Alterarea conservelor este provocata frecvent de microorganisme care se regasesc pretutindeni in alimente,pe ambalaje si in aer. De aceea este foarte important sa fie respectate regulile de igiena in timpul pregatirii conservelor si sa se evite cumpararea conservelor cu semne de alterare cum ar fi de exemplu bombarea capacului.