Home> Nutritie> Raluca Rugina - De ce sa mananci peste?

Raluca Rugina - De ce sa mananci peste?

peste sanatospastrav biobeneficii ton

Pestele este o proteina de calitate superioara sarac in grasimi saturate (nocive pentru organism). Pestele contine acizi grasi omega 3 si vitamine ca vitamnina D si vitamina B2 (riboflavina).

 

Pestele e bogat in calciu si fosfor si este o sursa foarte buna de minerale ca fier, zinc, iod, magneziu si potasiu. AHA (American Heart Association) recomanda consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana ca parte a unei diete sanatoase. Pestele e imbogatit cu proteine, vitamine si nutrienti care scad presiunea sangvina si scad riscul cardiovascular (infarct miocardic, accident vascular)

 

Beneficii ale acizilor grasi omega 3

  • ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase prin scaderea presiunii sangvine (tensiunea arteriala) si reduce riscul de moarte subita, infarct miocardic, aritmii si accident vascular cerebral)
  • sunt esentiali pentru buna functionare a creierului contribuind la fat in dezvoltarea vederii si a nervilor in timpul sarcinii
  • poate sa scada riscul de depresie, ADHD (attention deficit hiperactivity disorder), boala Alzheimer, dementa senila, diabet.
  • pot preveni inflamatia si reduce riscul de artrita. Pestele gras precum somon, pastrav, macrou, hering, sardine consumat cel putin o data pe sapatamana poate reduce la jumatate riscul de a dezvolta artrita reumatoida datorita cantitatii crescute de acizi grasi omega 3, potrivit unui studiu publicat in Annals of Rheumatic Disease. Pestele slab contine cantitativ mai putini acizi grasi omega 3 decat pestele gras
  • previn osteoporoza. Consumul regulat de peste contibuie la prevenirea osteoporozei datorita continutului in vitamina D. Un adult are nevoie de 600 UI de vitamina D pe zi.

 

Beneficii ale consumului de peste

  1. Previne anemia - Pestele contine fier care contribuie la preventia si combaterea anemiei
  2. Accelereaza arderile - Iodul este un oligoelement esential pentru buna functionare a glandei tiroide si implicit pentru arderile grasimilor. Doza de iod se obtine din alimentatie. Printre alimentele cu cel mai mare continut de iod se numara-carnea de peste, soia, crustacee, fructe de mare, nuci proaspete, oua, fasole verde, alge marine si paine cu secara.
  3. Previne cancerul - Consumul regulat de peste poate reduce cu pana la 50% riscul de cancer datorita acizilor grasi esentiali omega 3 (cancer ovarian, mamar, cancer de prostata, esofagian, cancer de colon, cancer bucal)
  4. Scade riscul de boli cardiovasculare - Bolile cardiovasculare apar datorita cresterii nivelului de colesterol. Acizii grasi esentiali omega 3 din peste contribuie la scaderea nivelului de colesterol impiedicand asimilarea altor grasimi nesanatoase in organism si previne infundarea arterelor
  5. Previne inflamatia - Scade riscul de artrita reumatoida deoarece contine substante ce au efect antiinflamator. Cea mai potrivita dieta pentru pastrarea sanatoasa a articulatiilor e dieta mediteraneana.
  6. Efecte benefice asupra depresiei si tulburarilor bipolare mai ales daca completeaza terapia medicamentoasa
  7. Creste aportul de calciu in organism - Pestele in special cel mic (hamsii, ansoa, sardine) si fructele de mare contin cantitati crescute de calciu ce contribuie la mentinerea sanatoasa a oaselor si a danturii.
  8. Previne boala Alzheimer - Alzheimer e o afectiune degenerativa progresiva a creierului ce produce deteriorarea functiei de cunoastere a creierului. Un studiu realizat de o echipa de francezi a aratat ca persoanele ce consuma peste sau fructe de mare cel putin o data pe saptamana au risc scazut de a suferi de boala Alzheimer.

 

Precautii in consumul de peste

Oricat de sanatoasa e carnea de peste e bine sa fim precauti atunci cand o cumparam pentru ca poate contine urme de mercur, un metal care in cantitate crescuta poate dauna oraganismului. Cele mai sensibile persoane la consumul de peste cu mercur sunt femeile insarcinate, femeile ce vor sa ramana insarciante, femeile care alapteaza si copiii.

 

Peste cu continut crescut de mercur- merlin, peste spada, rechin, macrou

Peste cu continut moderat de mercur (trebuie consumat o data pe luna)- merluciu

Peste cu continut scazut de mercur (poate fi consumat de  doua ori pe saptamana)- hering, ton la conserva

Peste cu continut foarte scazut de mercur (consumat fara restrictie)- somon, pastrav, cod

 

Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet