Home> Nutritie> Raluca Rugina - Pepenele galben

Raluca Rugina - Pepenele galben

pepene galbenpepene galben biopepene bio

Pepenele galben e un fruct savuros si satios care este consumat ca atare, in stare proaspata pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acest aliment cu importante beneficii pentru sanatate e folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi.

 

Informatii nutritionale:

Acidul folic, carotenoizi, vitamina C si vitamina K sunt cativa dintre nutrientii cheie ce transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului.

 

100 g de fruct contine: 34 calorii

  • Carbohidrati 8,6 g
  • Proteine 0,84 g
  • Lipide 0,19 g
  • Fibre 0,9 g
  • Acid folic 21 mcg
  • Vitamina A 3382 UI
  • Vitamina C 36,7 mg
  • Vitamina E 0,05 mg
  • Vitamina K 2,5 mcg
  • Sodiu 1 mg
  • Potasiu 267 mg
  • Magneziu 12 mg
  • Fier 0,21 mg
  • Carotenoizi 2020 mcg
  • Calciu 9 mg

Beneficii pentru sanatate

 

1. Previne malformatiile congenitale si anemia

Pepenele galben este o sursa excelenta de acid folic. Acidul folic e necesar pentru dezvoltarea celulara si mentinerea sanatatii celulare a corpului.Femeile insarcinate, femeile in perioada de preconceptie, alcoolicii, persoanele cu anemie sau in tratament cu anticonvulsivante trebuie sa aiba un aport zilnic de acid folic pentru preventia complicatiilor asociate cu carenta acestei vitamine.

 

2. Mentinerea sanatatii cardiovasculare

Pepenele galben e bogat in carotenoizi, pigmenti galbeni, portocalii sau nrosii sintetizate de unele plante. Potrivit Institutului Linus Plauling aportul crescut de carotenoizi scade riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.

 

3. Protejeaza functia vizuala

Doua tipuri de carotenoizi (luteina si zeaxantina) sunt necesari pentru functionarea buna a vederii. Deficienta acestor doua substante pot creste riscul de dezvoltare a degenerarii maculare (cea mai frecventa cauza de orbire la varste inaintate) si a cataractei (incetosarea cristalinului globului ocular).

 

4. Intareste sistemul imunitar si previne imbatranirea permanenta

Pepenele galben furnizeaza totodata si o cantitate importanta de vitamina C cu rol in cresterea si regenerarea tesuturilor. Vitamina C ajuta la formarea colagenului (o proteina folosita de organism pentru formarea tesuturilor cutanat, tendoane, ligamente si vase de sange. Vitamina C blocheaza procesele oxidative create de radicalii liberi la nivel cellular.

 

5. Mentine sanatatea muscular si previne constipatia

Pepenele galben este bogat in potasiu, care intervine in mentinerea sanatatii muscular, in reglarea contractiilor cardiac si controlul tensiunii arteriale. Potasiul este essential si pentru functionarea normala a tractului intestinal.

 

6. Reduce riscul de dezvoltare a cancerului

Flavonoizii continuti de pepenele galben au capacitatea de a proteja celula si alte structure fiziologice de radicali liberi. Acest process reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer de colon, prostata, de san, endometrial, pulmonar si pancreatic.

 

7. Scadere in greutate

Pepenele galben poate fi consumat in dietele pentru slabit datorita continutului scazut de calorii si a senzatiei de satietate.

 

8. Aportul cresut de vitamina A

100 g de pepene galben asigura 12% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic esential pentru o vedere buna si pentru mentinerea sanatatii membranelor din componenta celulara.

 
Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet