Home> Nutritie> Raluca Rugina - Portocalele -10 beneficii pentru sanatate

Raluca Rugina - Portocalele -10 beneficii pentru sanatate

portocale sanatoaseportocalebeneficii portocale

Portocalele sunt usor digerabile si ofera o explozie de energie (se recomanda consumul a 1-2 portocale/zi).

 

  1. Previn cancerul - Portocalele sunt bogate in substante care apara organismul de multiple forme de cancer, inclusiv cancer de piele, plamani, san, stomac si colon. Un studiu recent din Japonia demonstreaza ca vitamina A din portocale previne aparitia cancerului de ficat.
  2. Previn bolile renale - Sucul de podigestive din portocale scade riscul aparitiei bolilor renale si a pietrelor la rinichi.
  3. Reduc colesterolul - Prin continutul lor bogat in fibre reduc grasimile din sange si previn ateroscleroza vaselor. Prin continutul lor bogat in potasiu, portocalele contribue la buna functionare a inimii.
  4. Intaresc sistemul imunitar - Vitamina C din portocale protejeaza celulele de radicali liberi.Radicalii liberi sunt principala cauza a bolilor cronice (cancer si bolile cardiovasculare). Polifenolii din portocale protejeaza impotriva infectiilor virale.
  5. Previn constipatia - Fibrele din portocale stimuleaza eliberarea sucurilor 
  6. Protejeaza vederea - Carotenoidele din portocale, convertite in vitamina A protejeaza organismul de degenerarea maculara.
  7. Regleaza tensiunea arteriala - Flavonoidele din portocale contribuie la reglarea presiunii sangvine
  8. Protejeaza pielea - Betacarotenul din piele protejeaza celulele de radicali liberi si previn aparitia semnelor de imbatranire.
  9. Alcalinizarea organismului - Desi sunt acide, dupa ce sunt digerate sunt transformate in minerale alcaline ce echilibreaza organismul-desi lamaile raman cele mai alcaline alimente.
  10. Contin carbohidrati (zaharuri) cu indice glicemic scazut - Orice indice glicemic sub 55 e scazut.Portocalele au un indice glicemic de 40 (ceea ce inseamna ca nu vei avea probleme cu glicemia sau kilogramele in plus.

 

Valoare nutritionala

 

100g portocala contine

45 mg vitamina C

0,70 g proteine

2,4 g fibre

50 kcal/100g

 

Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet