Home> Nutritie> Raluca Rugina - Sfecla

Raluca Rugina - Sfecla

sfecla biosalata de sfeclasfecla

Sfecla rosie folosita ca medicament are un trecut care se pierde in antichitate. In Babilon, Asiria,  Iran vindecatorii o foloseau cu atata succes in diverse afectiuni astfel incat radacinile de sfecla rosie au ajuns sa fie exportate cu caravanele ca mirodeniile si aurul pana in Imperiul Roman si Grecia.

 

Beneficii sanatoase aduse de sfecla rosie

  1. Are un continut ridicat de fier si previne bolile de sange
  2. Sfecla rosie e un puternic detoxifiant al organismului prin stimularea tranzitului intestinal cu rol benefic in combaterea constipatiei si prin curatarea ficatului de toxine
  3. Blocheaza cancerul prin alterarea ratei de respiratie a celulelor canceroase.E foarte eficienta in tratamentul leucemiei si a cancerului de colon.
  4. Sfecla rosie e un remediu pentru bolile de ficat
  5. Incetineste procesul de imbatranire
  6. E o sursa importanta de vitamina A,B,C si PP
  7. E o sursa importanta de vitamina K si acid folic (vitamina B9) cu ajutorul carora scade tensiunea arteriala.Acidul folic e foarte bun pentru femeile gravide  pentru ca scade riscul malformatiilor congenitale.
  8. Energizeaza si mineralizeaza organismul fiind o sursa importanta de oligoelemente (Mg, P, K,Fe)
  9. Stabilizeaza ph-ul organismului (echilibrul acid-alcalin) care aflat in dezechilibru favorizeaza aparitia bacteriilor in organism
  10. Sfecla rosie e o sursa importanta de Cupru (ajuta in vindecarea fracturilor iar lipsa lui duce la incaruntire precoce a parului si la dereglari ale pancreasului)
  11. Previne si trateaza bolile de inima
  12. Sfecla rosie e o sursa importanta de Zinc (piele fina fara imperfectiuni, diminuarea acneei,stimuleaza aparatul genital)
  13. Ajuta la scaderea nivelului zaharului in sange
  14. Elimina surplusul de apa din organism
  15. Sfecla rosie stimuleaza metabolismul prin continutul sau ridicat de iod

 

Tratamente preventive

 

Cancerul - Sucul de sfecla, precum si sfecla cruda consumata in salate sunt printre cele mai bune alimente pentru preventia bolilor canceroase.Vitaminele A,C,B1, B2,fibrele insolubile si flavonoidele continute de sfecla rosie au efect antitumoral.Datorita bogatiei in substante cu efect antioxidant sfecla rosie e utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colorectal,gastric. Radacina sa de culoare rosie e utila si in profilaxia cancerelor hormonodependente-testicular,de prostata, de san.

 

Insuficienta venoasa cronica (Varice) - Pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au un efect extraordinar pentru mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange in special a venelor. Persoanele predispuse genetic (care au avut antecedente in famile) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie ce previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase.

 

Degenerescenta maculara - Doi pigmenti continuti de sfecla rosie, luteina si zeaxantina, previn tulburarile oculare in general si degenerescenta maculara in special.

 

Intoxicatii lente - Toxinele din alimentatie, aer, apa, diferite ambalaje sau detergenti se acumuleaza in organism si il sufoca producand diverse afectiuni de la alergie la reumatism si de la scaderea imunitatii la boala Alzheimer. Substantele active din sfecla rosie au calitatea de a ajuta la eliminarea acestor toxine inca de la nivel celular si de a ajuta la eliminarea lor prin colon, transpiratie si diureza.

Efectele sale detoxifiante sunt atat de intense incat persoanele ce tin cura cu suc de sfecla se confrunta in  primele sapatamani cu fenomene neplacute cum ar fi greata, tulburari de tranzit intestinal. Aceste semne sunt cunoscute in medicina naturista ca reactie de dezintoxicare.

Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet