Home> Nutritie> Raluca Rugina - Uleiul de peste, 12 beneficii

Raluca Rugina - Uleiul de peste, 12 beneficii

ulei pesteulei din pesteulei de peste

Tratarea bolilor de inima

Uleiul de peste poate mentine sanatatea cardiovasculara a persoanelor ce nu au suferit de boli de inima.In cazul persoanelor cu afectiuni ale inimii poate sa scada riscul de deces prin consumul de ulei de peste datorita continutului in acizi grasi omega 3. Unii cercetatori considera ca uleiul de peste ar putea fi mai eficient in scaderea numarului de atacuri de cord fatale decat un grup de medicamente folosit in mod frecvent pentru scaderea colesterolului.

 

Mentine trigliceridele in limite normale

Valorile crescute ale trigliceridelor sunt asociate cu boli cardiovasculare si diabet zaharat netratat.

 

Amelioreaza artrita reumatoida

Uleiul de peste singur sau in combinatie cu unele medicamente se pare ca ajuta persoanele cu artrita    reumatoida sa depaseasca mai rapid rigiditatea articulara de dimineata.Uleiul de peste e folosit ca adjuvant alaturi de AINS-aniinflamatoare nesteroidiene.

 

Calmeaza durerile menstruale(dismenoree)

Administrarea uleiului de peste in combinatie cu vitamina B12 sau in monoterapie atenueaza durerile menstruale si reduce nevoia de antialgice pentru durere(AINS).

 

Trateaza tulburarile de deficit de atentie si hiperactivitate la copii(ADHD)

Prin administrarea uleiului de peste se imbunatateste abilitatea de gandire si comportament la copii diagnosticati cu ADHD.

 

Trateaza sindromul Raynaud

Exista dovezi ca utilizarea uleiului de peste poate imbunatatii toleranta la temperaturi scazute la persoanele ce au forma obisnuita a sindromului Raynaud,insa cei care sufera de Sd Raynaud secundar afectiunii numita scleroza sistemica progresiva nu se pot bucura de beneficiile uleiului de peste.

 

Preventia AVC(accidentelor vasculare cerebrale)

Consumul moderat de peste o data sau de doua ori pe saptamana se pare ca scade riscul de a dezvolta AVC cu peste 27%.

 

Tratarea osteoporozei

Folosirea uleiului de peste in monoterapie sau in combinatie cu calciu incetineste ritmul de pierdere osoasa si creste densitatea osoasa la osul coapsei(femur) dar si la coloana vertebrala la persoanele in  varsta.

 

Eficient in patologia renala

Utilizarea pe termen lung a uleiului de peste (circa 2 ani) 4-8 g/zi poate incetini pierderea functiei renale la pacientii cu risc crescut de a dezvolta o boala de rinichi (nefropatia IgA) si poate sa scada cantitatea de proteine din urina la cei care sufera de boli renale secundare diabetului zaharat.

 

Amelioreaza tulburarile bipolare

Asocierea suplimentelor de ulei de peste cu tratamentele obisnuite pentru tulburarea bipolara amelioreaza simptomele depresiei si creste distanta manifestarilor dintre episoadele de depresie.Uleiul de peste nu amelioreaza simptomele maniacale la persoanele cu tulburari bipolare.

 

Eficient in ameliorarea psoriazisului

Exista unele dovezi ca uleiul de peste administrat intravenos poate sa scada simptomele severe de psoriazis, dar administrarea pe cale orala a uleiului de peste nu are nici un efect asupra psoriazisului.

 

Echilibreaza tensiunea arteriala si previne afectiunile renale dupa transplantul de inima

Utilizarea uleiului de peste stimuleaza functia renala si ajuta la controlul tensiunii arteriale pe termen lung dupa transplantul de inima.

 

 

Siguranta folosirii uleiului de peste

 

Uleiul de peste poate fi administrat la majoritatea oamenilor,inclusiv la persoanele insarcinate si femeile care alapteaza atunci cand este luat in doze mici.

 

Pot sa apara semne de intrebarea atunci cand uleiul de peste e administrat in doze mari, pentru ca se pot forma cheaguri de sange sau creste riscul de sangerare. 

 

Cantitatile mari de ulei de peste ar putea sa scada sistemul imunitar si capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.Acest aspect ar trebui sa preocupe persoanele care folosesc medicamente pentru a stimula functia sistemului imunitar, varstnici si persoanele ce au suferit un transplant de organe.

 

Dozele mari de ulei de peste se vor lua sub supraveghere medicala, pentru ca poate sa provoace reactii adverse inclusiv eructatii, respiratie urat mirositoare, arsuri stomacale, greata, scaune moi, eruptii cutanate si sangerari nazale. De aceea e indicat sa se consume in timpul mesei pentru a diminua aceste efecte adverse.

 

Nu se recomanda ca uleiul de peste safie administrat de cei ce sufera de boli hepatice pentru ca ar putea creste riscul de sangerare.

 

Atentie la administrarea uleiului de peste la persoanele alergice la fructele de mare.Nu exista informatii fiabile care sa demonstreze ca cei ce au alergii la fructele de mare pot fi alergici si la peste,dar e bine sa se administreze cu precautie.

 

Dozele mari de ulei de peste poate sa scada imunitatea organismului la persoanele ce sufera de HIV/SIDA. 

 

Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet