Home> Nutritie> Rubarba

Rubarba

rubarbaCrimson_Red_Rhubarbrubarba prajitura

Sunt convinsă că toată lumea a auzit de rubarbă. Este tot mai des adaugată în diverse reţete şi are un mare succes în bucătărie, fiind folosită pentru prepararea dulciurilor (plăcinte, fursecuri, prăjituri), compot dar şi pentru prepararea mâncărurilor de legume şi carne. În comerţ rubarba se găseşte şi în jeleuri, gemuri, în produse cosmetice cum ar fi creme de corp, parfumuri dar şi în diferite suplimente nutritive. Ea mai este cunoscută şi sub denumirea de revent sau rabarbură.

 

Rubarba (Rheum Rhabarbarum) face parte din familia Polygonaceae, fiind originară din Asia, apoi cultivată şi în Europa. Este foarte apreciată încă de pe timpuri şi era unul din cele mai scumpe condimente din lume. Se cultivă toamna târziu până la începutul iernii, iubeşte locurile umbrite iar orice lumină puternică poate dăuna culturii.

Este o plantă perenă, leguminoasă, cu un gust dulce-acrişor, are un rizom mare şi mai multe rădăcini lungi, cărnoase, galben-portocalii în interior şi poate creşte până la 2 m înălţime. De la rubarbă se consumă doar tija, frunzele fiind foarte toxice deoarece conţin oxalaţi ce pot afecta ţesuturile.

 

Rubarba conţine calciu, magneziu, fosfor, minerale, zinc, seleniu, fier, potasiu, vitamina E, vitamina A, folaţi, colină, acizi omega 6, grăsimi saturate, pigmenţi beta-caroten. Ea are şi multe proprietăţi terapeutice datorită conţinutului ei.

Indicaţii terapeutice:

  • este folosită pentru creşterea imunităţii fiind un excelent tonic.
  • are proprietăţi antiinflamatoare
  • pentru că este bogată în vitamina C şi calciu ajută la întărirea sistemului osos şi remineralizarea dinţilor
  • este folosită în dietele de slăbire având un conţinut mic de glucide şi un conţinut mic de grăsimi saturate
  • este un remediu bun împotriva constipaţiei şi a altor tulburări digestive
  • regenerează celulele hepatice şi reduce colesterolul rău din sânge
  • are efect de scădere a tensiunii arteriale
  • are un uşor efect de scădere a glicemiei datorită vitaminei K care reduce rezistenţa la insulină, fiind foarte indicată şi diabeticilor 

 

Rubarba este contraindicată persoanelor care suferă de gută. O prăjitură foarte bună cu rubarbă are următoarea reţetă:

Ingrediente:

  • 6 ouă 
  • 12 linguri de zahăr sau îndulcitor
  • 10 linguri de făină
  • 1-2 linguri de griş
  • 3 linguri de ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 plic praf de copt
  • 4 tije de rubarbă

 

Preparare:

  1. Tijele de rubarbă se curăţă, se taie bucăţele, se amestecă cu puţin zahăr sau îndulcitor şi se lasă deoparte.
  2. Albuşurile se bat cu zahărul (îndulcitorul) până se obţine o spumă tare.
  3. Gălbenuşurile se vor amesteca cu albuşurile spumă şi cu făina amestecată cu praful de copt până se încorporează. Compoziţia se toarnă în tavă peste care se presară puţin griş, apoi se pun bucăţelele de rubarbă.
  4. Se introduce la cuptor la 170-180 de grade aproximativ 20 de minute. Pentru a vedea dacă este gata se face testul cu scobitoarea. 

 

Pentru o variantă low-carb recomandată mai ales celor care au probleme cu glicemia şi nu numai făina albă se poate înlocui cu făină de migdale iar zahărul aşa cum am mai menţionat cu îndulcitor.