Home> Nutritie> Socul si beneficiile lui

Socul si beneficiile lui

soc 1soc 2soc 3

Probabil mulţi dintre noi avem întipărit în minte gustul copilăriei. Eu numai când mă gândesc la banala dar gustoasa eugenie ca şi la dulceaţa de soc sau la socata cu, care ne răsfăţa bunica cand eram mici, mă reîntorc în paradisul copilăriei mele.

 

Socul este şi o plantă medicinală foarte apreciată si folosită de numeroase persoane pentru tratarea multor afecţiuni.

 

Socul (Sambucus L) este un arbust indigen care face parte din familia Caprifoliaceae, cu tulpina verde la început ea devenind apoi verde gri şi ajunge la o înălţime de 4-5 m, uneori chiar până la 10 m. Frunzele sunt compuse cu 5-7 foliole eliptice, florile sunt alb-gălbui, mărunte şi au un miros puternic foarte plăcut, perioada de înflorire fiind în lunile mai-iunie, iar fructele sunt negre, sferice, lucioase şi au un gust dulceag-acrişor. Socul creşte în regiunea de câmpie şi deal prin păduri foioase, locuri necultivate, pe lângă locuinţe. Socul este folosit în medicină, în bucătărie (în diverse preparate) şi în homeopatie. În scop medicinal se recoltează florile de soc şi fructele.

 

Florile conţin flavonoide, acizi fenolcarboxilici, triterpene, acizi graşi palmitic, linoleic, esteri, aldehide şi alcooli, mucilagii, pectine, zaharuri simple, minerale. Florile au un conţinut ridicat de potasiu.

 

Fructele au un conţinut de bioflavonoide, pigmenţi antocianici, zaharuri, taninuri, aminoacizi, substanţe minerale, o cantitate mare de vitamina C, vitamina A.

Se administrează sub formă de infuzie, extract, tinctură, decoct, suc, pulbere, băi.

Indicaţii terapeutice:

 • florile au acţiune sudorifică, diuretică (datorită potasiului) favorizând eliminarea toxinelor prin transpiraţie
 • infuzia de flori se recomandă pentru bronşite, răceli, guturai, sinuzită, rinită, viroze respiratorii având şi acţiune expectorantă
 • datorită efectului diuretic se recomandă în boli de rinichi, boli ale vezicii, şi detoxifierea ficatului 
 • se recomandă în obezitate, în constipaţie, în cure de slăbire, şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei
 • are efect galactogog (stimulează lactaţia)
 • pulberea din frunze şi flori uscate sunt recomandate pentru îmbunătăţirea vederii, tulburării de tranzit intestinal, carenţe de vitamine
 • tinctura de soc este indicată în detoxifierea organismului, chist ovarian, tulburări hormonale, gută, acnee, eczeme, psoriazis, intoxicaţii diverse
 • decoctul este indicat în reumatism, contuzii, arsuri, furuncule, abcese

 

Florile de soc sunt folosite de majoritatea gospodinelor pentru a face socată, băutura aceea răcoritoare şi revitalizantă care ne-a încântat pe toţi la un moment dat încă din copilărie. Socata este şi un remediu excelent pentru relaxarea organismului. Tot din florile de soc se poate face şi sirop, care poate fi păstrat la frigider mai mult timp decât socata.

 

Fructele sunt folosite pentru minunata dulceaţă care mie personal mi se pare o adevărată delicatesă. Şi dacă tot am vorbit de dulceaţă, vă voi lăsa o reţetă împrumutată de la prietena mea.

 

Ingrediente:

 • 1 kg de fructe de soc
 • 1 kg de zahăr
 • 100 ml de apă
 • zeama de la o lămâie medie

 

Preparare:

 1. Se fierbe apa împreună cu zahărul până devine ca un sirop.
 2. Între timp se spală bine fructele şi se aleg doar cele care sunt bine coapte. 
 3. Apoi în siropul obţinut se adaugă zahărul, fructele de soc şi zeama de la lămâie.
 4. Se fierbe încă 40-45 de minute la foc mic şi compoziţia obţinută se pune în borcane de sticlă.

 

Atenţie! Fructele trebuie să fie bine coapte pentru că altfel au un uşor potenţial toxic.