Home> Nutritie> Telina - beneficii pentru sanatate

Telina - beneficii pentru sanatate

sfecla sanatoasasfecla biobeneficii sfecla

Frunzele de telina sunt bogate in vitamina A in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1,B2,B6 si vitamina C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul continut de telina este recomandat pentru consum fiind esential pentru organism chiar si pentru persoanele cu hipertensiune arteriala.

 

Desi cele mai multe alimente isi pierd nutrientii in timpul gatitului, majoritatea compusilor din telina rezista la temperaturi inalte. 

 

Beneficii asupra organismului

 

1.Reduce aciditatea

Mineralele continute de telina echilibreaza in mod eficient ph-ul sangelui din organism si neutralizeaza aciditatea.

 

2.Efect tonic

Sucul de telina actioneaza ca un tonic perfect pentru atleti, iar dupa antrenamente inlocuieste electrolitii pierduti si rehidrateaza organismul cu minerale.

 

3. Cancer

Telina e cunoscuta pentru compusii sai care lupta impotriva cancerului, cu rol in oprirea dezvoltarii celulelor tumorale. Acizii fenolici continuti de telina blocheaza actiunea prostaglandinelor ce stimuleaza cresterea celulelor tumorale. Cumarinele, substante fitochimice continute de telina previn formarea si dezvoltarea cancerului de colon si de stomac prin prevenireab formarii radicalilor liberi.

 

4. Colesterolul

S-a demonstrat ca sucul de telina scade in mod eficient colesterolul total, dar si colesterolul rau (LDL).

 

5. Constipatie

Telina are efect natural laxativ consumata sub forma de suc.

 

6. Scaderea temperaturii corpului

Cand vremea e calda se recomanda sa se consume un pahar de suc de telina de 2-3 ori/zi ce ajuta la normalizarea temperaturii corpului.

 

7. Efect diuretic

Potasiul si sodiul regleaza nivelurile fluidelor din organism, stimuleaza productia de urina si ajuta la eliminarea excesului de lichide.

 

8. Inflamatie

Poliacetilena din telina e un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamatii (artrita reumatoida, osteoartrita, astm bronsic, guta si bronsita)

 

9. Scaderea tensiunii arteriale

Consumul zilnic de telina timp de o saptamana va duce la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea muschilor din jurul arterelor cu dilatarea vaselor, iar sangele va circula normal.Se va consuma suc de telina timp de o saptamana, se va face o pauza de 3 saptamani, iar apoi se va relua ncura.

 

10. Sistem nervos

Mineralele organice alcaline din sucul de telina au efect calmant asupra sistemului nervos ceea ce face din telina o bautura ideala pentru cei ce sufera de insomnii.

 

ATENTIE

Telina e o planta suculenta ce e acoperita de un strat de pesticide ce o protejeaza de ciuperci. Acest strat protector contine psoralena compus ce nu e bine tolerat de unii oameni. Cei ce manifesta probleme la nivelul pielii dupa consumul de telina ar putea dezvolta sensibilitate la psoralena.

Persoanele cu tensiune arteriala scazuta au acuzat o scadere mai accentuata a presiunii 

Raluca Rugina, medic specialist in Boli Metabolice, Nutritie si Diabet